Műsorújság
RTL Most

Vakbélgyulladás vitt el egy pécsi férfit

Elismeri a pécsi egyetemi klinika, hogy nem volt szakorvosi képesítése az egyik orvosnak, aki megvizsgálta, majd hazaküldte a fiatalembert.
„Itt a 20 éves kisfiunk, akinek jövő héten lenne a 20. születésnapja” – mondta az édesapa.

Megmutatta fia urnáját az édesapa, Scheffer Ferenc. Gyermekük hamvait hálószobájukban őrzik. A fiatalembert múlt héten hétfőn vitték be a pécsi 400 ágyas klinikára. Fájt a hasa, hasmenése volt és hányt. Megvizsgálták, infúziót adtak neki, majd hazaküldték azzal, hogy valószínűleg gyomorrontása vagy fertőzése lehet, jelentkezzen másnap a háziorvosánál. A fiatalember, miután hazaküldték, jobban lett, ezért nem ment el háziorvosához, két nap múlva azonban rosszabbodott az állapota. Újra kórházba vitték, és megállapították, hogy kilyukadt a vakbele. Megműtötték, de sebe addigra súlyosan elfertőződött, és a szövődményekbe szombat délben belehalt.

„Egy vakbélgyanús embert nem lehet elküldeni a körzeti orvoshoz, azt meg kell műteni, megfigyelés alatt kell tartani, de legalább odáig el kell jutni, hogy fölismerjük azt, hogy milyen betegsége van, és amíg nem ismerjük föl, addig nem küldjük sehova” – mondta Scheffer Ferenc.

Az édesapa szerint fiát olyan orvos vizsgálta meg, akinek nincs szakorvosi papírja. Az az orvos pedig, aki megírta a leleteket nem is látta a fiát.

„Ismereteim szerint valóban rezidens is megvizsgálta, ami egyébként természetes. De a dokumentáció alapján, szakorvos is, ő, a szakorvos állította ki a leleteket” – mondta Prof. Dr. Kollár Lajos, a PTE Klinikai Központ klinikai főigazgatója.

Az egyetemi klinikán belső vizsgálat indult, hogy kiderüljön, ténylegesen ki látta a beteget. Később a pécsi egyetemi klinika elismerte, hogy nem volt szakorvosi képesítése az egyik orvosnak, aki megvizsgálta, majd hazaküldte a rendelésről a vakbélgyulladásban elhunyt fiatalembert. A család az eset miatt beperli az egyetemet.

Szakemberek azt mondják, hogy 25 évvel ezelőtt még minden tizedik beteg belehalt a vakbélgyulladásba. Ma minden századik. A jelentős javulás ellenére az orvostudomány a vakbélgyulladást most sem tekinti nem halálos betegségnek.

Hasonló videók

  • Dróntámadás ért több szaúdi olajterminált. Emiatt felére csökkent az ország olajkitermelése, így 5 százalékkal visszaesett a világ olajkitermelése is. A szaúdi kormánnyal harcban álló jemeni lázadók vállalták a felelősséget a merényletért, az amerikai kormány szerint mégis Irán áll a támadás mögött.

  • Különös dolgok történnek a Leopárdföld nevű nemzeti parkban az orosz távol-keleten. Az erdőben elhelyezett egyik kamera felvételei szerint az ott élő állatok rendkívüli érdeklődést mutatnak egy GAZ- márkájú teherautó vezetőfülkéje iránt…

  • A magyar demokrácia és jogállamiság helyzetéről tárgyalnak hétfőn az uniós tagállamok külügyminiszterei. A témát az unió soros elnökségét betöltő Finnország vette napirendre, miután az Európai Parlament már egy éve elfogadta az úgynevezett Sargentini-jelentést, amelyben a képviselők azt állapították meg, hogy Magyarországon veszélyben van a jogállamiság. A kormány szerint bevándorláspárti bosszúállók támadják az országot, az MSZP szerint a vitának semmi köze bevándorláshoz.

  • Több mint 16 ezer diplomata útlevelet adott ki az Orbán-kormány 2010 óta – tudta meg a Népszava a Külügyminisztériumtól. Jelenleg is több mint 7600 ilyen okmány van érvényben. A tárca azt közölte: csak indokolt esetben adnak ki diplomata útlevelet. Az LMP szigorítaná a szabályozást, a miniszter azonban nem.

  • Rendőrségi eljárás indult Budakeszin, miután az ellenzék egyik képviselőjelöltje saját költségére 3D-s zebrát festett az új iskolához. Közlekedésbiztonság veszélyeztetése miatt nyomoznak. A zebrát festő jelölt azt mondja, nem kampányolt, hanem aggódott a gyerekek biztonságáért, mert zebra nélkül veszélyes volt az átkelés. Két nappal később az önkormányzat is lépett, és hagyományos zebrát festettek a 3D-s helyére.

  • Földutat avatott a helyi fideszes országgyűlési képviselő Zala megyében. Vigh László polgármesterekkel és egy pappal együtt adott át egy mezőgazdasági utat Nagylengyelnél. A helyi polgármester szerint minden átadóra illik meghívni a térség országgyűlési képviselőjét. A DK szerint a fideszes politikusok a kampányban bármit átadnak és felavatnak.

  • Áron alul próbálják eladni a rezsiutalványt az interneten. Van, aki 5 ezerért, más 6500 forintért árulja. A kormányszóvivő korábban azt mondta, mivel nem névreszólóak a rezsiutalványok, ezért továbbadhatók. A Jobbik képviselője azt mondta: várható volt, hogy sokan pénzzé akarják majd tenni az utalványt, akár áron alul is, ezért szerintük egyszerűbb lett volna eleve pénzt utalni.

  • Egy új, uniós szabály miatt senki se léphet be a netbankjába plusz azonosító nélkül, amelyet többnyire SMS-ben küldenek el a pénzintézetek. És most már 5 ezer forint alatti kártyás fizetéseknél is kérhetik a PIN-kódot. A jegybank kizárólag az online vásárlások szigorítását halasztotta el az új uniós intézkedések közül

Legnézettebb videók