Műsorújság
RTL Most

Megdrágítja a kenyeret az eső

Szeptembertől akár 200 forint is lehet egy kiló kenyér.
Az utóbbi 30 év legsúlyosabb gombafertőzése miatt emelkedik augusztustól a liszt, szeptembertől pedig a kenyér ára. Ez a gazda idén 500 tonna búzát takarított be. Azt mutatja a magtárban, hogy a rendkívül csapadékos időjárás miatt a termés egytizede fertőzött.

Ha fakó, fehér a búzaszem, az azt jelenti, hogy korán fertőződött meg fuzárium gombával. Emiatt lesz idén kevesebb, és rosszabb minőségű a kenyérgabona.

„Ha a súlyveszteséget vesszük figyelembe, meg a munkadíjat, amit rá kell pluszba dolgoznunk, akkor egy olyan 4-5 ezer forint tonnánként a veszteségünk” – mondta Szabó Sándor gabonatermelő.

Drágul a liszt is. A Hajdú Gabona Zrt. máris 25 százalékos áremelést jelentett be.

„Ez az ár folyamatosan emelkedik. A mai tőzsde is legalább 1500-2000 forinttal tonnánként megemelkedett a búzánál, tehát nem ez a vége! Sajnos azt kell, hogy mondjam” – nyilatkozta Lakatos Zoltán, a Gabona Szövetség elnöke.

A liszt ára - becslések szerint- idén még további 20-25 százalékkal nőhet. A pékek szerint ez meglátszik majd a kenyér árában is. Igaz, nem egy az egyben.

„Én azt gondolom, hogy 5-10 százalékot, ha tudnánk a pékségek a termékek árában érvényesíteni, ez már előrehaladást, előrelépést jelentene a pékségek számára” – mondta Debreceni Attila pékmester.

Vagyis szeptembertől legalább 10-20 forinttal kell majd többet fizetni egy kiló kenyérért.

Hasonló videók

  • Dróntámadás ért több szaúdi olajterminált. Emiatt felére csökkent az ország olajkitermelése, így 5 százalékkal visszaesett a világ olajkitermelése is. A szaúdi kormánnyal harcban álló jemeni lázadók vállalták a felelősséget a merényletért, az amerikai kormány szerint mégis Irán áll a támadás mögött.

  • Különös dolgok történnek a Leopárdföld nevű nemzeti parkban az orosz távol-keleten. Az erdőben elhelyezett egyik kamera felvételei szerint az ott élő állatok rendkívüli érdeklődést mutatnak egy GAZ- márkájú teherautó vezetőfülkéje iránt…

  • A magyar demokrácia és jogállamiság helyzetéről tárgyalnak hétfőn az uniós tagállamok külügyminiszterei. A témát az unió soros elnökségét betöltő Finnország vette napirendre, miután az Európai Parlament már egy éve elfogadta az úgynevezett Sargentini-jelentést, amelyben a képviselők azt állapították meg, hogy Magyarországon veszélyben van a jogállamiság. A kormány szerint bevándorláspárti bosszúállók támadják az országot, az MSZP szerint a vitának semmi köze bevándorláshoz.

  • Több mint 16 ezer diplomata útlevelet adott ki az Orbán-kormány 2010 óta – tudta meg a Népszava a Külügyminisztériumtól. Jelenleg is több mint 7600 ilyen okmány van érvényben. A tárca azt közölte: csak indokolt esetben adnak ki diplomata útlevelet. Az LMP szigorítaná a szabályozást, a miniszter azonban nem.

  • Rendőrségi eljárás indult Budakeszin, miután az ellenzék egyik képviselőjelöltje saját költségére 3D-s zebrát festett az új iskolához. Közlekedésbiztonság veszélyeztetése miatt nyomoznak. A zebrát festő jelölt azt mondja, nem kampányolt, hanem aggódott a gyerekek biztonságáért, mert zebra nélkül veszélyes volt az átkelés. Két nappal később az önkormányzat is lépett, és hagyományos zebrát festettek a 3D-s helyére.

  • Földutat avatott a helyi fideszes országgyűlési képviselő Zala megyében. Vigh László polgármesterekkel és egy pappal együtt adott át egy mezőgazdasági utat Nagylengyelnél. A helyi polgármester szerint minden átadóra illik meghívni a térség országgyűlési képviselőjét. A DK szerint a fideszes politikusok a kampányban bármit átadnak és felavatnak.

  • Áron alul próbálják eladni a rezsiutalványt az interneten. Van, aki 5 ezerért, más 6500 forintért árulja. A kormányszóvivő korábban azt mondta, mivel nem névreszólóak a rezsiutalványok, ezért továbbadhatók. A Jobbik képviselője azt mondta: várható volt, hogy sokan pénzzé akarják majd tenni az utalványt, akár áron alul is, ezért szerintük egyszerűbb lett volna eleve pénzt utalni.

  • Egy új, uniós szabály miatt senki se léphet be a netbankjába plusz azonosító nélkül, amelyet többnyire SMS-ben küldenek el a pénzintézetek. És most már 5 ezer forint alatti kártyás fizetéseknél is kérhetik a PIN-kódot. A jegybank kizárólag az online vásárlások szigorítását halasztotta el az új uniós intézkedések közül

Legnézettebb videók