Műsorújság
RTL Most

Megdrágítja a kenyeret az eső

Szeptembertől akár 200 forint is lehet egy kiló kenyér.
Az utóbbi 30 év legsúlyosabb gombafertőzése miatt emelkedik augusztustól a liszt, szeptembertől pedig a kenyér ára. Ez a gazda idén 500 tonna búzát takarított be. Azt mutatja a magtárban, hogy a rendkívül csapadékos időjárás miatt a termés egytizede fertőzött.

Ha fakó, fehér a búzaszem, az azt jelenti, hogy korán fertőződött meg fuzárium gombával. Emiatt lesz idén kevesebb, és rosszabb minőségű a kenyérgabona.

„Ha a súlyveszteséget vesszük figyelembe, meg a munkadíjat, amit rá kell pluszba dolgoznunk, akkor egy olyan 4-5 ezer forint tonnánként a veszteségünk” – mondta Szabó Sándor gabonatermelő.

Drágul a liszt is. A Hajdú Gabona Zrt. máris 25 százalékos áremelést jelentett be.

„Ez az ár folyamatosan emelkedik. A mai tőzsde is legalább 1500-2000 forinttal tonnánként megemelkedett a búzánál, tehát nem ez a vége! Sajnos azt kell, hogy mondjam” – nyilatkozta Lakatos Zoltán, a Gabona Szövetség elnöke.

A liszt ára - becslések szerint- idén még további 20-25 százalékkal nőhet. A pékek szerint ez meglátszik majd a kenyér árában is. Igaz, nem egy az egyben.

„Én azt gondolom, hogy 5-10 százalékot, ha tudnánk a pékségek a termékek árában érvényesíteni, ez már előrehaladást, előrelépést jelentene a pékségek számára” – mondta Debreceni Attila pékmester.

Vagyis szeptembertől legalább 10-20 forinttal kell majd többet fizetni egy kiló kenyérért.

Legnézettebb videók