Műsorújság
RTL Most

Csaknem 100 ezer diákot vettek föl

Sehol nem kellett maximális pontszám a bejutáshoz. A felsőoktatási intézményekbe a jelentkezők kétharmadát felvették.
Csütörtökön kora este már több százan toporogtak a pécsi Széchényi téren. A felvételi ponthatárokat várták. Másik város, ugyanaz a program, több ezer fiatal. Budapesten egy gombnyomással hozták nyilvánosságra az eredményeket.

A többség örülhetett. 140 ezer jelentkezőből 97 ezernek sikerült a felvételije.

Évek óta a turizmus-vendéglátás a legnépszerűbb szak, a legtöbb jelentkezővel. Az új elsősök többsége azonban gazdálkodás-menedzsmentet tanul majd; összesen több mint 2600 diákot vettek fel a különböző intézmények képzéseire.

A budapesti Corvinus Egyetemen rakták legmagasabbra a lécet, nemzetközi gazdálkodás szakon 462 pont kellett a felvételhez. A maximális 480 pontra azonban sehol nem volt szükség. Idén először 200 pont alatt nem vettek fel senkit felsőoktatási intézménybe. Két év múlva pedig még magasabb lesz az alsó határ. A szakemberek szerint így is többnyire felzárkóztatással kell kezdeni az első évet.

„Nagyon sok területen az első évfolyamosokat olyasmikre tanítják, amit korábban egy magyar középiskolai érettségivel és egy sikeres felvételivel tudottnak lehetett tekinteni, tehát ez a probléma valós és a legtöbb egyetem ezt a saját képzési programjában igyekszik megoldani” – mondta el Dux László felsőoktatási szakállamtitkár.

A képzési rendszeren ezért további változtatásokat terveznek 2013-tól.

Idén, akinek elsőre nem sikerült, augusztus 10-ig még jelentkezhet egy költségtérítéses helyre.

Legnézettebb videók