Műsorújság
RTL Most

Éves mélyponton a forint

Elemzők szerint a gyengülést egyértelműen az okozza, hogy félbeszakadtak a tárgyalások a kormány és az IMF, illetve a Európai Unió között.
A rétesboltban mindent helyben sütnek, és a bolt annyira népszerű, hogy állandóan megy a sütő. A vállalkozó svájci frank alapú hitelt vett fel még négy évvel ezelőtt. A házára és a vállalkozására is. Ma már nem vágna bele.

- Háromszázezerről ötszázezerre nőtt.. 160 forintért vettem fel körülbelül 5 évvel ezellőt és most 212.
- Hogy tudják ezt kifizetni?
- Hát nagyon nehezen. Most már vannak gondok – mondta el Dobosné Fried Ilona.

Friedl Ilona ezen a héten törleszti a hitelét. Neki várhatóan tízezer forint pluszt jelentetett a hétfői forintgyengülés. A kormány, az IMF és az Európai Unió között ugyanis szombaton megszakadtak a tárgyalások. Emiatt egy svájci frank 207-ról 215-re, egy euró pedig 280-ról majdnem 292-re drágult. Ez csúcs, idén még nem volt ilyen drága az euró.

Ezt várhatóan sok devizahiteles megérzi - mondja az RTL Híradó által megkérdezett elemző.

„Attól függ, hogy ki mikor fizeti a törlesztő részletét. Aki még pénteken, az jól járt, hiszen nem érintette az esés. Aki pedig a hétfői napon vagy kedden, annak a magasabb forintárfolyammal kell számolnia” – mondta el Balogh László, az ingatlan.com elemzője.

Várhatóan két-három százalékkal drágulnak a törlesztő részletek. És ezúttal tartósan. Egy másik elemző szerint ugyanis a helyzet csak akkor javulhat, ha lesz megállapodás az IMF-fel.

„Nem számíthatunk nagy elmozdulásra mindaddig, amíg a kormányzat nem jelzi egyértelműen, hogy megegyezésre törekszik az IMF-fel, illetve, hogy milyen eszközökkel kívánja megfékezni a költségvetési hiányt” – mondta Madár István, a portfolio.hu elemzője.

Drágulnak a nyaralások is. Egy hattagú család például Törökországba megy.

„Kész tények elé vagyunk állítva, ez sajnos nem a mi befolyásunk alatt áll. Úgyhogy megyünk nyaralni, csak arra költünk, amire szükséges” – mondta Takács Nagy Melinda.

A török líra és több más európai vagy ázsiai deviza itthoni árát is az határozza meg, hogy milyen erős a forint az euróval szemben.

Hasonló videók

  • Útnak indult a világ első úszó atomerőműve, ami Oroszországban készült. A híres orosz tudósról, Lomonoszovról elnevezett hajó Csukcsföldre tart, és várhatóan év végén helyezik üzembe. A tragikus emlékek miatt radikális környezetvédők máris úszó Csernobilnak gúnyolják a hajót. Moszkva azonban azt várja, hogy bizonyítja majd kiválóságát, és megkezdődhet a sorozatgyártása.

  • Szombattól ötven napon át hivatalosan is megjelenhetnek az óriásplakátok, szórólapok, aláírásgyűjtő standok az utcákon. Az ellenzék a Nemzeti Együttműködés Rendszerét akarja lebontani, a Fidesz szerint viszont a választás tétje,  hogy a kormánnyal együttműködve tovább fejlődhetnek-e a magyarországi települések.

  • 100 milliárd forintnál nem kerülhet többe a Budapestre tervezett új sportcsarnok. A kormány egészen pontosan legfeljebb 101 és fél milliárd forintot ad a beruházásra. Első körben a legolcsóbb ajánlatot Mészáros Lőrinc és családja egyik cége tette, ők 116 milliárd forintért vállalnák a sportcsarnok megépítését. A Momentum szerint még így is túlárazzák a beruházást.

  • Személyesen kell az ügyfélszolgálatra vinni a rezsiutalványt azoknak, akik nem postai csekken fizetik a közüzemi díjakat - ez derül ki a kormányrendeletből. A Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken jelentette be, hogy a nyugdíjasok 9000 forint értékben kapnak utalványt. Ezt a posta kézbesíti, de aki 10 napon belül nem tudja átvenni, annak az Államkincstárhoz kell fordulnia. A DK mindezt túl bonyolultnak tartja, és szerintük sokkal több pénz járna a nyugdíjasoknak.

  • Orvoshiány miatt szűnt meg az ortopédiai szakrendelés a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Tömbjében az MSZP-s Korózs Lajos szerint. Az ellenzéki politikus egy betegtől tudja mindezt, az ügyben írásbeli kérdést nyújtott be a miniszternek. A tárcától az RTL Híradónak azt írták, a rendelést még júliusban áthelyezték a Szent János Kórházba, így a betegek ellátása biztosított.

  • Engedett a nemzetközi nyomásnak a brazil elnök, és elrendelte a hadsereg bevetését az amazóniai esőerdőt pusztító hatalmas tűz ellen. Közben az Európai Unió soros elnökségét betöltő Finnország kormánya felszólította közvéleményt, hogy bojkottálja a brazil szóját és húst. Több országban tüntetések is kezdődtek a szélsőjobboldali brazil rezsim ellen.

  • Ellopott egy malacot és egy kutyát tett az ólba egy 21 éves fiatal a Hajdú-Bihar megyei Szerepen. Egy hete vitte el a jószágot, napokkal később pedig egy autót is elkötött a településen. Mindkétszer ugyanazt a családot lopta meg, ráadásul a rokonait. A tolvajt már letartóztatták.

Legnézettebb videók