Műsorújság
RTL Most

Megnyitották Pécs kulcsberuházásait

A Konferencia- és Koncertközpontot és a Zsolnay Kulturális Negyedet láthatta a közönség.
A Konferencia- és Koncertközpont építésére több százan voltak kíváncsiak Pécsett. Nekik az egyik építésvezető magyarázta a részleteket.

„Éppen itt üdültünk, és kíváncsiak voltunk arra, hogy áll az építkezés
– És mik a benyomások, hogy áll?
– Hát, van még mit tenni. Reméljük, hogy szép lesz” – mondta Tamás Balázs.

„Ugye, lehetett hallani, hogy csúszás van, lehetett hallani, már ki lett tolva az átadási határidő is, és most már majdhogynem ezt az évet sem lehet tartani, úgyhogy mindenféleképpen kíváncsi voltam rá, hogy mi igaz ebből” – mondta Háló Krisztián.

A Koncertközpontot tavaly nyáron kezdték építeni, de már az alapozáskor át kellett tervezni. Emiatt az eredeti határidőnél hónapokkal később, csak decemberre készül el az épület.

A munka még a vasárnapi lakossági bejáráson sem állt le. Ahogy a nézelődők elvonultak, a munkások már folytatták is az építkezést. Az épület egyébként valóban hatalmas. Több mint 22 méter magas és 14 ezer köbméter betont használtak a felépítéséhez. A koncertterem önálló épület az épületben, itt egy híján ezer néző foglalhat majd helyet.

„Azt lehet mondani, hogy nincs már olyan munkafázis, ami ne kezdődött volna meg ebben az épületben, még sok munka van hátra, de ezt az elkövetkezendő félévben be lehet fejezni” – mondta Merza Péter, a Pécs2010 Menedzsmentközpont Nonprofit Kft. fejlesztési igazgatója.

Az épülő Zsolnay-negyedre is százak voltak kíváncsiak, főleg a Zsolnay család sírhelyét nézték meg sokan.

A Zsolnay-mauzóleum teteje már elkészült, pontosan úgy néz ki, mint az átadáskor, száz évvel ezelőtt. Az épület többi részének felújításán még dolgoznak, ennek átadását szeptember végére ígérik. A Zsolnay Kulturális Negyed egésze pedig 2011 első félévében készül el.

Legnézettebb videók