Műsorújság
RTL Most

Harmadfokú hőségriadó országszerte

Ezekben a napokban 30, 32 fok lesz az átlagos középhőmérséklet, a következő kategória a katasztrófahelyzet.
“Belgiumból jöttünk, ahol 30 fok volt, reméltük, hogy itt majd hűsölhetünk, de hát itt még melegebb van” – mondta egy turista.

A hőség miatt a legtöbb légkondícionált közintézményt kinyitották, ezekben lehet hűsölni. De nem mindenhol.

“A mi minisztériumunkkal nem járnak jól, mert ott csak néhány légkondícionált szoba van” - mondta Szócska Miklós, az egészégügyért felelős államtitkár.

A legtöbb hivatalban, kórházban és bevásárlóközpontban viszont fogadják azokat, akik hűsölni szeretnének. A meleg miatt többen mennek be a templomokba is.

“Ki van nyitva az ajtó, a hűs levegő automatikusan behúzza az embereket” – mondta Bohus Magyar György gondnok.

Ma már országszerte harmadik fokozatú hőségriadót vezettek be.

“Könnyen lehet, hogy ezekben a napokban 30, 32 fok lesz az átlagos középhőmérséklet, a következő kategória a katasztrófahelyzet” – mondta Paller Judit, országos tisztifőorvos.

Ezt csak akkor rendelik el, ha kevés lesz a légkondícionált középület, amibe be lehet menni, és korlátozni kell az áram és a víz fogyasztást a hőség miatt. Erre egyelőre nincs szükség.

“Harminc – harmincöt százalékkal volt a vízfogyasztás magasabb, ez jóval alatta marad annak amit a Fővárosi Vízművek tud szolgáltatni” – mondta Lévai Zsuzsa, a Fővárosi Vízművek szóvivője.

Az áramfogyasztás is tizedével nőtt országszerte, de mivel a gazdasági válság kezdete óta jelentősen csökkent, még bőven van tartalék, és nem kell korlátozni az áramhasználatot.

“Most várhatóan nagyon megközelítjük a három évvel ezelőtti nyári csúcsot, azért a helyzet picit élezettebb. Ez tartalékkal lefedett, ezért félni nem kell” – mondta Tari Gábor, a MAVÍR vezérigazgatója.

Az előrejelzések szerint vasárnapig biztosan marad a hármas fokozatú hőségriadó.

Hasonló videók

  • Ne avatkozzon be az olasz belpolitikába, ezt üzente a római külügyminiszter Orbán Viktornak. A kormányfő szombaton az Olasz Testvérek szélsőjobboldali párt rendezvényén azt mondta, azzal, hogy Matteo Salvini pártját kizárták a koalícióból, gyakorlatilag leválasztották a népet a kormányról. A Momentum szerint egyre kevesebb szövetségese van Orbán Viktornak Európában.

  • A mentősök jelentős része nem érzékeli a júliusi 8%-os béremelést - ezt állítja az érdekképviseletük. Szerintük ugyanis igaz, hogy nyáron emelkedett az alapbér, ám ezzel párhuzamosan elvették a legrosszabbul keresők bérkiegészítését. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint viszont a legalacsonyabb keresetűek hónapok óta emelt juttatást kapnak, és 2022-ig további jelentős béremelésre számíthatnak.

  • Nyolc helyszínen osztottak egyszerre olcsó krumplit Újbudán szombaton, 30 forint volt kilója. Az akciót az újbudai önkormányzat szervezte, a zöldséget több helyen önkormányzati képviselőktől lehetett átvenni. Aki vett belőle, szórólapot is kapott, a Fideszes polgármester arcképével. Az önkormányzatot hiába kerestük, a DK szerint a Fidesz szavazatokat vásárol az önkormányzati választás előtt.

  • Órákat várnak és túl későn hívnak mentőt a magyarok, ha infarktusuk van. Ezzel magyarázza a Kardiológusok Társaságának elnöke, hogy miért halnak meg sokan a szívroham utáni első évben. Ráadásul egyre több a fiatal beteg. A társaság egész napos rendezvényen hívta fel a figyelmet arra, hogyan lehet megelőzni a szívbetegségeket. Az egészséges táplálkozásnak is nagy szerepe van a megelőzésben. Egy dietetikus kérdeztünk arról, mire kell legjobban odafigyelni. A szakemberrel készített interjút megnézhetik ITT

  • Mindketten tudnak majd járni, ezért harcolnak - ezt mondta az RTL Híradónak a tatabányai anya, akinek legkisebb fiánál is SMA-t, vagyis gerincvelő eredetű izomsorvadást diagnosztizáltak. Tavaly a középső gyereknél állapították meg a betegséget. A 3 és fél éves Dani a kezeléseknek köszönhetően sokat fejlődött, ugyanez az út vár a másfél éves Bercelre is.

  • Tanzániai üdülésén egy amerikai pár vízbe merített kabinban lakott egy turistaközpontban. A férfi a minap alámerült, hogy ott mutassa meg az őt filmező barátnőjének a jegygyűrűt, és kézzel írt szívhez szóló üzenetét. De nem bírta ki, és menyasszonya szeme láttára megfulladt. Figyelem, a következő téma sokakat érzékenyen érinthet.

  • Földrengés volt Albániában, magyarok nincsenek a sérültek között. A balkáni országot 5,8-as erősségű földmozgás rázta meg szombaton. Száznál többen megsérültek, sok épület megrongálódott. Az RTL Híradónak egy kint dolgozó magyar utazásszervező azt mondta, többen az utcán, vagy épp a tengerparton töltötték az éjszakát.

  • Előkerült az eltűntnek hitt sportoló. Magát Krisztina súlyemelőnek a héten kellett volna kiutaznia a thaiföldi világbajnokságra, a sportoló viszont nem jelent meg a repülőtéren. A szövetségi kapitány úgy nyilatkozott az állami hírügynökségnek, hogy fogalma sincs mi történhetett a sportolóval. Híradónk vasárnap elérte a súlyemelőt, aki azt mondta, sérülése miatt nem repült el a VB-re, és erről tájékoztatta a szövetséget is.

  • Már a nyíregyházi kórházat is készenlétbe helyezték, annyira sok a súlyosan kiszáradt, szalmonellagyanús hajdúsámsoni gyerek. Több mint 330-an lettek rosszul a helyi iskolában, a szülők azt sejtik, a menzai ebédtől. A debreceni klinikán már nincs hely. Úgy tudjuk, néhány beteg iskolást a berettyóújfalui kórházban is kezelnek.

Legnézettebb videók