Műsorújság
RTL Most

Házi praktikák a szúnyogok ellen

Vannak illatok és más hathatós módszerek, melyekkel megszabadulhatunk a rovar támadásaitól.
Az MTA Növényvédelmi Kutatóintézetében hadat üzennek a vérszívóknak, ott kísérletezik ki a leghatékonyabb szúnyogölő permeteket. Dr. Fekete Gábor, az intézet tudományos főmunkatársa azt mondja, a szúnyogok számára a légzésünkkor kibocsátott szén-dioxid és az állandó 36°C körüli testhőmérséklet miatt vagyunk vonzóak. Az viszont tévhit, hogy az emberi vérre a táplálkozás miatt van szükségük.

Ha már unjuk a kergetőzést és nem válik be a hagyományos légycsapó, akkor használhatunk elektromos szúnyogriasztót, de aki a környezetbarát megoldás híve, annak az illóolajat javasolja a szakember.

Ha valaki nem a boszorkánykonyha híve, akkor annak elsősorban a citronella olajat vagy az indiai citromfű olajat ajánlja, ezek a bőrünkre kenve önmagukban is képesek elriasztani a vérszívókat.

A füstölők és a mécsesek – amellett, hogy kellemes hangulatot árasztanak - szintén hatékonyak a szúnyogok távoltartására.

Az ablakba tehetünk muskátlit, mert a virág illata távozásra készteti a nem kívánt élősködőket.

Kint a kertben használhatunk fénycsapdát, ami ugyan nagyon hatásos a legyek és a szúnyogok ellen, ám nem csupán a vérszívókat, hanem az egyéb hasznos rovarokat is magukhoz vonzzák, és elpusztítják.

Ha mégsem sikerül elkerülni a szúnyogokat és a csípéseket, azokat kiválóan gyógyítja, ha fürdővízbe öntünk borsmentából és levendulából készült főzetet. A levendula nem csak idegeinket fogja nyugtatni, de a viszkető, gyulladt bőrt is, azonkívül fertőtlenítő hatással is bír. A borsmentának pedig hűsítő hatása is van.

Még több fontos praktika kiderül a Fókusz riportjából!

A Fókusz riportjait a videótárban nézheti meg.

A teljes adást megnézheti az RTL Most-on!

Hasonló videók

  • A biztonsági kamera felvételein látni, ahogy a hajléktalan férfi az úttesten tántorog. Közben a járdán fiatalok gyülekeznek. Néhány másodperc múlva egy fiatal - bár barátnője próbálja visszatartani - nekifutásból megüti és feldönti a hajléktalant úgy, hogy az elesik és ők is ráesnek. Miután felállnak, magára hagyják a magatehetetlen férfit. A járdán gyülekező fiatalok sietnek a segítségére. A felvételeket egy üzlet biztonsági kamerája rögzítette még tavaly novemberben.

  • Dróntámadás ért több szaúdi olajterminált. Emiatt felére csökkent az ország olajkitermelése, így 5 százalékkal visszaesett a világ olajkitermelése is. A szaúdi kormánnyal harcban álló jemeni lázadók vállalták a felelősséget a merényletért, az amerikai kormány szerint mégis Irán áll a támadás mögött.

  • Különös dolgok történnek a Leopárdföld nevű nemzeti parkban az orosz távol-keleten. Az erdőben elhelyezett egyik kamera felvételei szerint az ott élő állatok rendkívüli érdeklődést mutatnak egy GAZ- márkájú teherautó vezetőfülkéje iránt…

  • A magyar demokrácia és jogállamiság helyzetéről tárgyalnak hétfőn az uniós tagállamok külügyminiszterei. A témát az unió soros elnökségét betöltő Finnország vette napirendre, miután az Európai Parlament már egy éve elfogadta az úgynevezett Sargentini-jelentést, amelyben a képviselők azt állapították meg, hogy Magyarországon veszélyben van a jogállamiság. A kormány szerint bevándorláspárti bosszúállók támadják az országot, az MSZP szerint a vitának semmi köze bevándorláshoz.

  • Több mint 16 ezer diplomata útlevelet adott ki az Orbán-kormány 2010 óta – tudta meg a Népszava a Külügyminisztériumtól. Jelenleg is több mint 7600 ilyen okmány van érvényben. A tárca azt közölte: csak indokolt esetben adnak ki diplomata útlevelet. Az LMP szigorítaná a szabályozást, a miniszter azonban nem.

  • Rendőrségi eljárás indult Budakeszin, miután az ellenzék egyik képviselőjelöltje saját költségére 3D-s zebrát festett az új iskolához. Közlekedésbiztonság veszélyeztetése miatt nyomoznak. A zebrát festő jelölt azt mondja, nem kampányolt, hanem aggódott a gyerekek biztonságáért, mert zebra nélkül veszélyes volt az átkelés. Két nappal később az önkormányzat is lépett, és hagyományos zebrát festettek a 3D-s helyére.

  • Földutat avatott a helyi fideszes országgyűlési képviselő Zala megyében. Vigh László polgármesterekkel és egy pappal együtt adott át egy mezőgazdasági utat Nagylengyelnél. A helyi polgármester szerint minden átadóra illik meghívni a térség országgyűlési képviselőjét. A DK szerint a fideszes politikusok a kampányban bármit átadnak és felavatnak.

  • Áron alul próbálják eladni a rezsiutalványt az interneten. Van, aki 5 ezerért, más 6500 forintért árulja. A kormányszóvivő korábban azt mondta, mivel nem névreszólóak a rezsiutalványok, ezért továbbadhatók. A Jobbik képviselője azt mondta: várható volt, hogy sokan pénzzé akarják majd tenni az utalványt, akár áron alul is, ezért szerintük egyszerűbb lett volna eleve pénzt utalni.

Legnézettebb videók