Műsorújság
RTL Most

Vigyázat! Az UV-B sugárzás nem válogat

Magas faktorszámú fényvédőkrémek használatára és kalap, vállkendő viselete ajánlott.
Jól fogytak hétfőn a naptejek a hajdúszoboszlói strandon. A szikrázó napsütés és a 33 fokos hőség több mint 12 ezer embert csalogatott ki a fürdőbe. A nagyon erős UV-B sugárzás miatt sok strandoló kente be magát fényvédő krémmel.

„Félünk a leégés miatt, és ezért kétóránként a gyerekeket bekenjük 30-as faktorú UV-védő krémekkel” – mondta Monokiné Kovács Csilla

„Amikor kijövünk a vízből és megszárad, akkor utána újra bekenjük, mert elég sok ilyen pigment-folt van rajta, meg műtétje is volt neki” – mondta Kis Tiborné

A bőrgyógyászok szerint vigyázni kell a napozással. Az orvosok azt tanácsolják, hogy ha nem muszáj, akkor délelőtt 11 és délután 4 között ne menjünk a tűző napra.

Az orvosok állítják: a bőr nem felejt. Egy-egy korábbi leégés, vagy egyéb napfény okozta károsodás később nagyon komoly betegségeket okozhat.

„Évek, évtizedekkel később előjöhetnek olyan rákos elváltozások a bőrön, amik valóban a napfénynek tudhatók be” – mondta Dr. Gáspár Krisztián, a Debreceni Bőrklinika tanársegéde.

A legnagyobb veszélyben a fehér bőrű, vörös hajú, szeplős, kék szeműek vannak. Ők a déli órákban, akár 5 perc alatt is leéghetnek. A szakemberek azt tanácsolják, hogy strandolók kétóránként újra kenjék be magukat magas faktorszámú fényvédő krémmel, és viseljenek - különösen a gyerekek- kalapot, sapkát a nők pedig vállkendőt a káros sugarak ellen.

Legnézettebb videók