Műsorújság
RTL Most

Fertőzést okozhat a szökőkút

Közfürdő lett a győri Széchenyi térből, állítják a helyiek.
Van, aki csak átfut a vízsugár alatt, más bele is fekszik, van, aki ruhában és van, aki kis bugyiban, de akad olyan is, aki kutyájával együtt hűsíti magát a győri Széchenyi tér szökőkútjainál. Elsősorban a gyerekek élvezik a vizet.

Az RTL Híradó által megkérdezettek többsége semmi kivetnivalót nem talál abban, hogy a gyerekek sokszor órákig pancsolnak a szökőkutaknál.

Néhány vélemény:

„Engem nem zavar”

„Szerintem egyáltalán nem veszélyes és nem zavaró”

„Ilyen alapon bárhol lehet fertőzésveszély. Szerintem szép, látványos meg a gyerekek miatt is jó dolog”

”Szerintem tiszta, nincs veszélyforrás”

Pedig van. Bár a szökőkút vizét vegyszerekkel kezelik, de ezek elsősorban az algásodás ellen védenek, a fertőzésekkel szemben nem.

„Akik ott futkosnak, azok között lehet lábgombásodás. Ha ez a vízbe kerül és oda a talajra, akkor a következő személynek átadódhat. Ugyanúgy vannak még bizonyos vírusok okozta bőrbetegségek, mint a futószemölcs, ez szintén számításba jöhet. Ha ráadásul még le is nyelik a vizet, akkor még akár hasmenéses megbetegedés is bekövetkezhet” – mondta Dr. Pék József, az ÁNTSZ tiszti főorvosa.

A fertőzések kialakulásának esélye annál nagyobb, minél több időt tölt valaki a vízben.

Az önkormányzat azon gondolkozik, hogy rendeletben szabályozza a Széchenyi tér használatát. Jelenleg ugyanis a közterület felügyelők azon kívül nem tehetnek mást, minthogy felhívják a figyelmet a veszélyekre.

Legnézettebb videók