Műsorújság
RTL Most

Közszolgálati televíziók végveszélyben?

Nem kaphatnak több pénzt a közmédiumok akkor sem, ha megszavazza a Parlament az új médiatörvényt.
Az MTV szerkesztőségének augusztusi fizetése veszélyben lehet, mint ahogy a műsorkészítés is. A tulajdonosi jogokat gyakorló kuratórium többsége ugyanis a héten nem támogatta, hogy a cég hitelt vegyen fel. Az ügyvezető alelnök szerint egymilliárd forintra lenne szükségük, azonnal.

„Az MTV eljuthat abba a stádiumba, amikor nem tudja a műsorait elkészíteni, és nem tudja a dolgozók bérét kiadni” – mondta Medveczky Balázs, az MTV ügyvezető alelnöke.

Az MTV éves bevételének nagy része közvetve vagy közvetlenül, az államtól érkezik. A 27 milliárd forintot takarékossági okokból 9 és fél milliárddal csökkentette az előző kormány. Az MTV ezért megszüntette a külső gyártású műsorok készítését, valamint bér- és létszámstopot vezettek be. A pénz mégis kevésnek bizonyult.

A Duna Tv közben több szerződést is kötött külső gyártású produkciókra. A másik közszolgálati televízió állami bevételei nőttek az idén, 3,2 milliárddal kaptak többet, mint tavaly. Szabó László, a kuratóriumi elnökség fideszes tagja szerint a szerződések egy része aggályos, ezért a Duna Tv-nél vizsgálat indult.

Az utolsó parlamenti ülésnapon szavazhatják meg a képviselők azt a törvényt, amely átalakítaná a közmédiumok - a Fidesz szerint - eddig pazarló és gazdaságtalan szerkezetét. Több pénzt azonban ezután sem kapnának a cégek.

„Mi azt a célt tűztük ki, hogy lehetőség szerint ez a fajta struktúra a jelenlegi költségvetési terheket nem növelheti. Tehát ezen kereteken belül kell működni” – mondta Cser-Palkovics András.

A képviselő szerint az új rendszerben a cégek vezetőinek egyszemélyi felelősségük lesz, ez pedig garanciát jelent majd a gazdaságos működésre.

Nem hivatalos források szerint benyújtotta lemondását Cselényi László a Duna Tv elnöke. Információk szerint döntését a jövő héten jelenti be hivatalosan.

Hasonló videók

  • Tengeri buborék - ez a neve annak az új környezetkímélő vízi közlekedési eszköznek, amelyet ezen a héten tesztelnek a francia fővárosban. A leginkább egy űrkapszulára hasonlító vízitaxi jövő tavasztól már működésbe is állhat a Szajnán. Párizs mellett egyébként több más európai nagyváros is érdeklődik a hajók iránt. Azt remélik, ezekkel csökkenthetik dugókat.

  • Jogerősen 99 millió forint kártérítés jár az államtól a szegregált gyöngyöspatai roma tanulóknak. Erről szerdán döntött a Debreceni Ítélőtábla. Az ítélet szerint 13 éven keresztül nem csak fizikailag, hanem az oktatás színvonalában is diszkriminálták a helyi általános iskolába érkező roma fiatalokat. Külön emeleten tartották őket, egyszerre több évfolyamot tanítottak együtt és volt olyan program, amin a romák nem vehettek részt. Az EMMI szerint ők nem érintettek a perben.

  • Megtarthatja az állami kitüntetését a bicskei gyerekotthon szexuális bűncselekmények miatt elítélt egykori igazgatója. A Köztársasági Elnöki Hivatal szerint, ha valakit kitüntettek, akkor a törvények értelmében utólag nem lehet elvenni tőle. A volt igazgató jogerősen nyolc év fegyházbüntetést kapott, mert éveken át molesztálta a rá bízott gyerekeket. A Jobbik törvénymódosítást nyújt be arról, hogy ha valaki méltatlanná válik egy állami kitüntetésre, akkor elvehessék tőle.

  • Nem köszöntheti virággal, és kampányszlogennel az édesanyákat az iskolák előtt a Fidesz által támogatott hódmezővásárhelyi polgármesterjelölt. Grezsa István akciójáról a Híradó is beszámolt: a helyi választási bizottság a politikust eltiltotta az ilyen kampánytól, de bírságot nem szabott ki. Szekszárdi fideszes polgármestere is törvénysértő módon kampányolt, amikor osztálytermekben osztott uzsonnásdobozokat a gyerekeknek. A két politikus nem akart nyilatkozni.

  • Rákkeltő anyaggal szennyezett gyomorsavcsökkentő gyógyszert hívnak vissza a patikákból. A szennyezést a svájci gyógyszerügyi hatóság fedezte fel egy ellenőrzésen. A nitrózamin nevű anyagot, többek között laboratóriumi patkánykísérleteknél használják daganatnövesztésre. Több gyártó, összesen 19 féle terméke érintett Magyarországon.

  • Egy leszerelt katona lövöldözni kezdett szerda délután Kijev egyik hídján, és azzal fenyegetőzött, hogy felrobbantja a hidat. Amikor a rendőrök egy drónt küldtek fölé, arra is rálőtt, később viszont ellenállás nélkül megadta magát. A zavartan viselkedő férfinál nem találtak robbanószerkezetet.

  • Teljes fészekaljnyi parlagi sast mérgeztek meg a napokban Békés megyében, ilyen súlyos mérgezésre 13 éve nem volt példa. Ismeretlenek egy galambtetembe rejtettek egy olyan mérget, amelyet 2008-ban betiltottak. A madarak fészkétől nem messze tették le. Négy sas és két szarka pusztult el, a természetvédelmi kár meghaladja a négymillió forintot.

Legnézettebb videók