Műsorújság
RTL Most

Szúnyogok teszik tönkre a balatoni vakációt

Hiába permeteznek a települések felett, ha a szántóföldek és természetvédelmi területek környékén erre már nincs pénz.
Többféle szúnyogriasztót is hoztak a nyaralásra Deákék. Azt mondják: 14 éve járnak a Balatonra, de ennyi szúnyogot még nem láttak.

„Sok, sok, és az az érdekes, hogy ha megcsípi az embert, utána kisebesedik, meg még belül a bőr alatt egy érdekes kis dudor is jön” – mondta Deák Györgyné.

Többszörösére nőtt a csípések okozta fertőzések száma idén a Balatonnál. Az orvosok is csak találgatják, hogy miért.

„Orvosok között is megy a vita, hogy most esetleg a permetszer, mint vegyszer okoz valamilyen különleges reakciót. Az én véleményem szerint, én úgy gondolom, hogy a rovar fertőzést, baktériumot inokulál, és ez okozza a gyulladást” – mondta Dr. Szabó Ildikó háziorvos.

Négyszer volt idén szúnyogirtás a Balatonnál, de a csapadékos idő miatt annyi a vérszívó, hogy a permetezés után is bőven maradt belőlük.

„Mindenki azt mondja, hogy kezelhetetlen helyzet van. Próbálkozunk, próbálkozunk a legjobb tudásunk szerint és jó szándékkal, de nagyon nehéz” – mondta Sáringer–Kenyeres Tamás, a Balatoni Szövetség szúnyogirtás irányító szakértői csoportjának vezetője.

A szakemberek abban bíznak, hogy marad a száraz meleg idő, mert akkor a hétvégére tervezett újabb irtás után javulhat a helyzet.

A balatoni önkormányzatok szerint gyakrabban és nagyobb területen kellene irtani, de ez többe is kerül. A települések azonban idén a korábbi évekhez képest is kevesebbet tudnak költeni a szúnyogirtásra.

Legnézettebb videók