Műsorújság
RTL Most

Nem elégedett a „médiacsomaggal” a MÚOSZ

Az alkotmányossági aggályokat is felvető törvényelemeket gondolnák újra.
A MÚOSZ elnöksége közleményében elismeri a mindenkori kormányzat kiemelt szerepét a közmédiumok működtetésében. Ugyanakkor felhívják a figyelmet arra: az európai normák szerint a kormány erős felhatalmazása nem értelmezhető úgy, hogy a közmédiumokra gyakorolt meghatározó befolyás más kontroll-befolyások teljes kizárását jelentse. Ez utóbbiaknak - megfogalmazásuk szerint - a törvény jelenleg ismert formájában intézményes garanciái nincsenek.

A MÚOSZ elnöksége biztatónak tartja a módosító javaslatok irányát. Kiemelik a tájékoztatási kötelezettséget meghatározó paragrafusok korrekcióját annak figyelembevételével, hogy a magántulajdonú média számára - az állami tulajdonban lévő frekvenciákat használók kivételével – „demokratikus jogállam nem szabhat feladatokat”. A szervezet szerint hasonló tendenciát mutat a válaszadási jog felülvizsgálatának szándéka, a terjesztők felelősségének törlése, valamint azt, hogy láthatóan szűkíteni igyekeznek a törvény hatálya alá tartozó internetes tartalmak körét.

A MÚOSZ az új szabályozás keretei között elengedhetetlennek tartja a sajtóra jelenleg vonatkozó objektív felelősség felülvizsgálatát, valamint a közpénzből működő írott és elektronikus sajtó elhelyezését a közszolgálati rendszerben.

A szervezet a következő napokban eljuttatja részletes javaslatait az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának.

Forrás: Független Hírügynökség

Legnézettebb videók