Műsorújság
RTL Most

Oltassuk be magunkat mellrák ellen!

Magyar kutatók felfedezték, hogy a HPV-vírus lehet az emlőrák egyik fajtájának okozója.
„Pozitív lett ez a vizsgálat, de azt mondta a doktor úr, hogy nem kell megijednem” – Ez a nő szerencsés volt, a kevésbé veszélyes vírusfajtát kapta el. De a HPV-nek van 15 olyan fajtája, ami rákot okozhat. Egyre több daganatfajtáról derül ki, hogy többségét ez a vírus okozza.

Szinte mindegyik méhnyakrákot, a szájüregi, garat, gége daganatok 40%-át, a végbéldaganatok 70%-át okozza a HPV. Újabban pedig a mellrák egyik fajtájáról derült ki, hogy a betegségnek szintén köze lehet a HPV-hez.

„Egy bizonyos fajta emlőrákba elég gyakran előfordul humán papilloma vírus DNS , ez gyanút keltő” – mondta Szentirmay Zoltán, az Onkológiai Intézet Daganatpatológiai Centrumának igazgatója.

Ha bebizonyosodik, hogy ezt is a HPV okozza, akkor a mellrák egyik típusa ellen néhány év múlva akár már védőoltással is lehet védekezni.

A méhnyakrák és a szájüregi rákokat okozó HPV vírusok ellen már most is van védőoltás, de senkinek sem jár ingyen, 100 ezer forintot kell fizetni érte.

Több Fideszes irányítású önkormányzat már eddig is átvállalta az oltás költségét, igaz, csak a fiatal lányoknál. A szakemberek ingyenes HPV elleni oltást sürgetnek legalább 45 éves korig, így szerintük akár félezerrel kevesebben halnának meg rákban. Az egészségügyi államtitkár későbbre ígért választ arra kérdésünkre, hogy ingyenessé teszik-e a HPV oltást.

Hasonló videók

  • Film készült a világhírű operaénekes, Luciano Pavarotti életéről. A filmet az Oscar-díjas Ron Howard rendezte, és Magyarországon először a 16. Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon mutatták be. A gálavetítés alkalmával Miskolcra jött a művész özvegye, aki a híradónak nemcsak arról beszélt, hogy tetszett-e neki a film, hanem arról is, milyen férj volt Pavarotti.

  • A Once/Egyszer egy ír utcazenész és egy cseh lány elsőre lehetetlennek tűnő szerelméről szól. A zenés darab alapjául szolgáló film 2008-ban megkapta a legjobb eredeti dalnak járó Oscar-díjat. A musicalt most a Madách Színház is bemutatja. A darab különlegessége, hogy a színpadon játszó színészek zenészek is egyben.

  • El kell árulnia az Emberi Erőforrások Minisztériumának, hová költöztetné a fóti gyermekotthon lakóit a bíróság első fokú döntése szerint. A pert Szél Bernadett független képviselő indította, aki szerint az is kiderült a tárgyaláson, hogy a kormánynak semmilyen szakmai koncepciója nincs a költöztetéssel kapcsolatban. A minisztérium azt írta, jobb körülményeket szeretnének az otthon lakóinak. Arról, hogy kiadják-e az adatokat, vagy fellebbeznek, később döntenek.

  • Nem jutott be a helyi választási bizottság péntek esti ülésére egy győri szocialista képviselő. Juhász István azért fordult a testülethez, mert szerinte a fideszes polgármester és egy kormánypárti képviselő törvénytelenül kampányolt. A politikus szerint az aljegyző utasítására nem engedték be az ülésre, ahol távollétében mindkét beadványát elutasították. A győri aljegyző viszont azt mondja: ha őt hívta volna fel, akkor beengedték volna a szocialista képviselőt, az egyébként nyilvános ülésre.

  • Többedszer zavarták meg egymás kampányrendezvényeit ellenzéki és kormánypárti politikusok. Legutóbb a pénteken parkoló automatáknak öltözött aktivisták próbálták megzavarni Karácsony Gergely tájékoztatóját, de a rendészek nem engedték őket az esemény közelébe. Az RTL Híradónak nyilatkozó politológus szerint ez a fajta kampány elsősorban a Fidesznek érdeke, és egyre több hasonló eset várható.

  • Kifütyülték az egészségügyi államtitkárt az orvosok a Magyar Orvosi Kamara nagygyűlésén. Az elnök elmondása szerint tavasszal már megállapodtak a béremelésről, de a kormány - szerinte - nem tartotta be ígéretét. Így ezen a fórumon vártak választ a követeléseikre. Az orvosok piros és fehér lapot kaptak, hogy reagálhassanak, de nem érték be ennyivel. A Miniszterelnökség helyettes államtitkárának beszédét is többször félbeszakították.

  • Mindössze néhány tucatnyian lézengtek az 51-es körzetnél a nevadai sivatagban, ahol az UFO-hívők szerint földönkívülieket rejteget az amerikai hadsereg. Egy vicces, internetes felhívásban toboroztak tömegeket, hogy leleplezzék az állítólagos titkos katonai bázist. 2 milliónál többen jelezték, hogy mennek, de - mint kiderült - csak szórakoztak.

  • Teljes tűzoltófelszereléssel 22 emeletet azaz több mint 500 lépcsőfokot kellett megmászni a tűzoltók budapesti versenyén. Nemcsak az emeletek miatt nehéz a küzdelem, hanem azért is mert több mint 30 kilót kell cipelniük. A 2003-ban született rekordot azonban most sem sikerült megdönteni. A tűzoltókról még több felvételt nézhet: ITT!

Legnézettebb videók