Műsorújság
RTL Most

Oltassuk be magunkat mellrák ellen!

Magyar kutatók felfedezték, hogy a HPV-vírus lehet az emlőrák egyik fajtájának okozója.
„Pozitív lett ez a vizsgálat, de azt mondta a doktor úr, hogy nem kell megijednem” – Ez a nő szerencsés volt, a kevésbé veszélyes vírusfajtát kapta el. De a HPV-nek van 15 olyan fajtája, ami rákot okozhat. Egyre több daganatfajtáról derül ki, hogy többségét ez a vírus okozza.

Szinte mindegyik méhnyakrákot, a szájüregi, garat, gége daganatok 40%-át, a végbéldaganatok 70%-át okozza a HPV. Újabban pedig a mellrák egyik fajtájáról derült ki, hogy a betegségnek szintén köze lehet a HPV-hez.

„Egy bizonyos fajta emlőrákba elég gyakran előfordul humán papilloma vírus DNS , ez gyanút keltő” – mondta Szentirmay Zoltán, az Onkológiai Intézet Daganatpatológiai Centrumának igazgatója.

Ha bebizonyosodik, hogy ezt is a HPV okozza, akkor a mellrák egyik típusa ellen néhány év múlva akár már védőoltással is lehet védekezni.

A méhnyakrák és a szájüregi rákokat okozó HPV vírusok ellen már most is van védőoltás, de senkinek sem jár ingyen, 100 ezer forintot kell fizetni érte.

Több Fideszes irányítású önkormányzat már eddig is átvállalta az oltás költségét, igaz, csak a fiatal lányoknál. A szakemberek ingyenes HPV elleni oltást sürgetnek legalább 45 éves korig, így szerintük akár félezerrel kevesebben halnának meg rákban. Az egészségügyi államtitkár későbbre ígért választ arra kérdésünkre, hogy ingyenessé teszik-e a HPV oltást.

Legnézettebb videók