Műsorújság
RTL Most

Európai tiltakozás a médiatörvény ellen

Túl nagy lenne az állam befolyása a közszolgálati médiára, ezért visszavonását kérik.
A parlament munkájáról tudósítanak az újságírók. A parlament pedig közben azon dolgozik, hogy az újságírók munkáját szabályozza. A Fidesz javaslata szerint két szervezet jönne létre, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság illetve a Médiatanács. Mindkét szervezetet ugyanaz az ember irányítaná - őt pedig a miniszterelnök nevezhetné ki 9 évre. Az Európai Újságírók Szövetsége szerint a tervezet nem felel meg az európai normáknak.


Renate Schröder híradónknak adott interjújában azt mondta, főleg a médiatanácsot tartják aggályosnak: „Attól tartunk, hogy átpolitizálják a testületet, ez pedig Magyarország sötétebb múltját idézné. A legfontosabb dolog, főleg a közszolgálati adók esetében, a szerkesztői szabadság biztosítása. Úgy látjuk, hogy ezt semmi sem garantálná.”

A túlzott kormányzati hatalmat kifogásolja az MSZP is.

„A közmédiumokat abszolút hatalmi felügyelet alá helyezi, pontosabban a Fidesznek biztosít 9 évre irányítást a közmédiumok fölött, méghozzá kirobbanthatatlanul – mondta Mandur László, az MSZP képviselője.

Aggodalomra ad okot a javaslat az EBESZ szerint is. Ezért azt kérték, hogy a kormány állítsa le a médiatörvény-csomagot és kezdjen nyilvános konzultációt. A Fidesz szerint ugyanakkor az aggodalmak alaptalanok. A mostani rendszer kiszámíthatatlan, ezen akarnak javítani.

A kilenc év pedig éppen azt szolgálja, hogy stabil legyen a rendszer, átlátható legyen a rendszer, és ne legyen kiszolgáltatva a mindenkori politikai helyzetnek vagy felállásnak – monda Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője.

A javaslatról az eredeti tervek szerint hétfőn szavazott volna a parlament, de ezt elhalasztották. Az MSZP szerint már ez is fél siker, de ők a törvény visszavonását kérik. Erre pedig kicsi az esély, a törvényről tervek szerint még a nyári szünet előtt szavaz majd a parlament.

Legnézettebb videók