Műsorújság
RTL Most

Európai tiltakozás a médiatörvény ellen

Túl nagy lenne az állam befolyása a közszolgálati médiára, ezért visszavonását kérik.
A parlament munkájáról tudósítanak az újságírók. A parlament pedig közben azon dolgozik, hogy az újságírók munkáját szabályozza. A Fidesz javaslata szerint két szervezet jönne létre, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság illetve a Médiatanács. Mindkét szervezetet ugyanaz az ember irányítaná - őt pedig a miniszterelnök nevezhetné ki 9 évre. Az Európai Újságírók Szövetsége szerint a tervezet nem felel meg az európai normáknak.


Renate Schröder híradónknak adott interjújában azt mondta, főleg a médiatanácsot tartják aggályosnak: „Attól tartunk, hogy átpolitizálják a testületet, ez pedig Magyarország sötétebb múltját idézné. A legfontosabb dolog, főleg a közszolgálati adók esetében, a szerkesztői szabadság biztosítása. Úgy látjuk, hogy ezt semmi sem garantálná.”

A túlzott kormányzati hatalmat kifogásolja az MSZP is.

„A közmédiumokat abszolút hatalmi felügyelet alá helyezi, pontosabban a Fidesznek biztosít 9 évre irányítást a közmédiumok fölött, méghozzá kirobbanthatatlanul – mondta Mandur László, az MSZP képviselője.

Aggodalomra ad okot a javaslat az EBESZ szerint is. Ezért azt kérték, hogy a kormány állítsa le a médiatörvény-csomagot és kezdjen nyilvános konzultációt. A Fidesz szerint ugyanakkor az aggodalmak alaptalanok. A mostani rendszer kiszámíthatatlan, ezen akarnak javítani.

A kilenc év pedig éppen azt szolgálja, hogy stabil legyen a rendszer, átlátható legyen a rendszer, és ne legyen kiszolgáltatva a mindenkori politikai helyzetnek vagy felállásnak – monda Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője.

A javaslatról az eredeti tervek szerint hétfőn szavazott volna a parlament, de ezt elhalasztották. Az MSZP szerint már ez is fél siker, de ők a törvény visszavonását kérik. Erre pedig kicsi az esély, a törvényről tervek szerint még a nyári szünet előtt szavaz majd a parlament.

Hasonló videók

 • Folytatjuk visszatekintő sorozatunkat a rendszerváltás 30. évfordulója alkalmából, hónapról hónapra idézzük fel 1989 eseményeit. 30 éve megállapodással, de nem egyetértésben zárta ülését a Nemzeti Kerekasztal. Ez volt az a fórum, amin az ellenzéki pártok, az MSZMP, valamint társadalmi szervezetek vezetői találkoztak azért, hogy Magyarország demokratikus átalakításáról tárgyaljanak. A résztvevők az államfő választás módjáról nem tudtak megegyezni.

 • Nem tudja kifizetni a teljes bért alkalmazottainak az Iványi Gábor vezette Magyar Evangéliumi Testvérközösség. A korábban egyházként működő szervezet vezetője azt mondta, egy korábbi ingatlanügy illetékét vonták le tőlük, emiatt kerültek nehéz helyzetbe. Iványi Gábor szerint a kormány szándékosan nem adja vissza nekik az egyházi státuszukat, pedig úgy mentesültek volna az illeték alól. A Miniszterelnökség erre annyit reagált, a törvény egyértelmű.

 • Egyetlen kormánypárti képviselő sem ment el az Országgyűlés klímaügyi rendkívüli ülésére, így azt lényegében meg sem tartották. Az ellenzéki pártok egységesen bírálták a kormányt és a kormánypárti politikusokat, amiért nem veszik komolyan a klímaváltozást és a globális felmelegedést. A Fidesz-KDNP szerint az ellenzék csak kampánycélokra akarta használni a parlamentet.

 • Leomlott egy támfal egy budavári építkezésen hétfő este, amikor egy markoló próbált több méter mélyről kiemelni egy kisebb munkagépet. Csak néhány centin múlott, hogy a 20 tonnás jármű nem fordult bele az árokba. Az önkormányzat szerint nem volt engedélye a kivitelezőnek építési munkálatok végzésére csak régészeti feltárásokra, a kivitelező cég szerint viszont amilyen munkát végeztek, arra megvolt az engedélyük.

 • Rendületlenül hisz a debreceni közoktatás sikerében - így kommentálta a civishir.hu portálnak Debrecen polgármestere, hogy ő maga a városban most átadott, évi csaknem 3 millió forintos tandíjért igénybe vehető nemzetközi iskolába íratta a lányát. Papp László azt is mondta, gyermekei oktatását magánügynek tekinti. A DK szerint máshol Debrecenben zebrát sem festenek az iskolához, így a polgármesternek le kellene mondania.

 • Senki nem akar polgármester lenni Lakhegyen és képviselőnek se jelentkeztek ezért elmarad a helyi választás a Zala megyei községben. A helyiek szerint a többség kiábrándult a politikából, ezért nincsenek jelöltek az önkormányzati választásra. Hasonlóan járt Apátvarasd, Rábaszentandrás és Balatonszepezd is. Ezeken a helyeken később időközi választást tartanak.

 • Kevés az orvos vagy túl sok a beteg - ezzel indokolták a budapesti szakrendelőkben, hogy miért kell akár három hónapot is várni hasi ultrahang vizsgálatra. Azután néztük meg a budapesti ultrahang-helyzetet, hogy tegnap beszámoltunk arról, hogy a XI. kerületben egyáltalán nem tudnak időpontot adni vizsgálatra. Az emberi erőforrások minisztériumánál azt írták: várhatóan jövőre készül el a szakrendelői várólista rendszer.

   

 • Hihetetlen megmenekülés Ausztráliában! Egy férfi két napon át vonszolta magát törött lábbal és csuklóval a vadonban, mire a mentőcsapatok rátaláltak. Éppen túrázott, amikor egy hat méter magas vízesés tetejéről lezuhant. Mivel a telefonja összetört, nem tehetett mást, olyan helyre kellett másznia, ahol észrevehetik.

 • Véletlenül fejbe lőttek egy 22 éves román férfit, amikor autójából kiszállva épp templomba ment volna. Mint kiderült, a lövedék egy két és fél kilométerre lévő gyakorlótérről származott, ahol a csendőrség éppen lőgyakorlatot tartott. Az eltévedt golyó súlyosan megsebesítette a fiatalembert, de túlélte a balesetet.

Legnézettebb videók