Műsorújság
RTL Most

Európai tiltakozás a médiatörvény ellen

Túl nagy lenne az állam befolyása a közszolgálati médiára, ezért visszavonását kérik.
A parlament munkájáról tudósítanak az újságírók. A parlament pedig közben azon dolgozik, hogy az újságírók munkáját szabályozza. A Fidesz javaslata szerint két szervezet jönne létre, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság illetve a Médiatanács. Mindkét szervezetet ugyanaz az ember irányítaná - őt pedig a miniszterelnök nevezhetné ki 9 évre. Az Európai Újságírók Szövetsége szerint a tervezet nem felel meg az európai normáknak.


Renate Schröder híradónknak adott interjújában azt mondta, főleg a médiatanácsot tartják aggályosnak: „Attól tartunk, hogy átpolitizálják a testületet, ez pedig Magyarország sötétebb múltját idézné. A legfontosabb dolog, főleg a közszolgálati adók esetében, a szerkesztői szabadság biztosítása. Úgy látjuk, hogy ezt semmi sem garantálná.”

A túlzott kormányzati hatalmat kifogásolja az MSZP is.

„A közmédiumokat abszolút hatalmi felügyelet alá helyezi, pontosabban a Fidesznek biztosít 9 évre irányítást a közmédiumok fölött, méghozzá kirobbanthatatlanul – mondta Mandur László, az MSZP képviselője.

Aggodalomra ad okot a javaslat az EBESZ szerint is. Ezért azt kérték, hogy a kormány állítsa le a médiatörvény-csomagot és kezdjen nyilvános konzultációt. A Fidesz szerint ugyanakkor az aggodalmak alaptalanok. A mostani rendszer kiszámíthatatlan, ezen akarnak javítani.

A kilenc év pedig éppen azt szolgálja, hogy stabil legyen a rendszer, átlátható legyen a rendszer, és ne legyen kiszolgáltatva a mindenkori politikai helyzetnek vagy felállásnak – monda Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője.

A javaslatról az eredeti tervek szerint hétfőn szavazott volna a parlament, de ezt elhalasztották. Az MSZP szerint már ez is fél siker, de ők a törvény visszavonását kérik. Erre pedig kicsi az esély, a törvényről tervek szerint még a nyári szünet előtt szavaz majd a parlament.

Hasonló videók

 • Pórul járt egy amerikai rendőr, aki hősiesen megmentett egy csávába került bűzös borzot. Az állatnak ugyanis beszorult a feje egy joghurtos dobozba, és rémülten rohangált körbe-körbe egy massachusettesi bevásárlóközpont parkolójában. Amikor a járőr megszabadította flakontól, a borz hála helyett minden bosszúságát egyenesen ráeresztette - így végül a jótevőnek szabályosan el kellett menekülnie.

 • A The Rolling Stones zenekarról nevezett el egy követ a Marson az amerikai űrkutatási hivatal. A kőzetdarab alig nagyobb egy golflabdánál, és azért kapta a zenekar nevét, mert amikor tavaly novemberben a vörös bolygó felszínén landolt egy Mars-kutató szonda, a leszálláskor keletkező szél miatt csaknem 1 méterrel odébb gördült. A Rolling Stones neve szó szerinti fordításban gördülő köveket jelent.

 • Ég a házunk - írta az éjjel Twitter oldalára Emmanuel Macron, aki szerint az Amazonas esőerdőiben pusztító erdőtűz nemzetközi válság, a legfontosabb téma lehetne a világ vezető gazdasági nagyhatalmai, az úgynevezett G7-ek hétvégi csúcstalálkozóján. A brazil elnök szerint gyarmatosító gondolkodásmód az, hogy Brazília nélkül tárgyalnak egy brazil belügyről. Jair Bolsonaro ugyanakkor kész a párbeszédre és elismerte, hogy a tüzek megfékezéséhez nincs elég erőforrásuk.
  Az erdőtüzekről ide kattintva láthat több felvételt.

 • Megállt az albérletek drágulása. Hiába ugrott meg ötödével a kereslet az egyetemi felvételi ponthatárok kihirdetése után, a kínálat is hasonló mértékben bővült az Ingatlan.com friss adatai szerint. Negyedik hónapja stagnálnak a bérleti díjak a nagyvárosokban, 5 évig tartó folyamatos áremelkedés után.

 • Szombaton indul az önkormányzati választási kampány - a pártoknak és a jelölteknek szeptember 9-ig kell összegyűjteniük a szükséges ajánlásokat. Az ellenzék több tucatnyi városban és Budapest legtöbb kerületében is közös jelöltet támogat. A Demokratikus Koalíció szerint azonban hátrányban lesznek a kampányban, mert a plakátcégektől nem kapnak elég reklámfelületet.

 • Beidézte a rendőrség a Momentum és a Párbeszéd egy-egy politikusát. Még július végén tartottak sajtótájékoztatót a hatodik kerület fideszes polgármesterének a háza előtt, a téma az volt, miből telt a kormánypárti politikusnak a drága ingatlanra. Hassay Zsófia szerint az esemény nem sajtótájékoztató volt, hanem tüntetés, ezért feljelentést tett, gyülekezési jog megsértése miatt. A Párbeszéd és a Momentum szerint ez politikai támadás ellenük a feljelentés pedig jogilag alaptalan.

 • Kilencezer forintos rezsiutalványt kapnak a nyugdíjasok szeptemberben, a közmunkások pedig egyhavi bérüknek megfelelő összeget, 54 ezer forintot. Az erről szóló kormánydöntést a Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be. A szocialisták szerint néhány héttel az önkormányzati választás előtt szavazatokat vásárol a kormány. A Híradó kérdésére Gulyás Gergely úgy reagált: nem a választás, hanem az ország jó gazdasági helyzete indokolja a juttatást.

 • Már csak 10 nap és kezdődik az iskola. Az RTL Híradó által megkérdezett pszichológus szerint ilyenkor nehéz a váltás, akár egy hónap is kellhet, mire a gyerekek visszazökkennek az iskolás hétköznapokba. A Híradónak nyilatkozó pedagógus viszont azt mondja, egy hét is elég az átálláshoz, de csak akkor, ha a szülő szigorít a gyerek napirendjén.

 • Megdöbbentő tömegkatasztrófát okozott egy vihar a Tátrában a lengyel-szlovák határnál, ahol villámcsapások öt embert megöltek, több mint százat megsebesítettek. A szerencsétlenség egy népszerű kirándulóhely környékén történt, melynek fő látványossága egy hatalmas vaskereszt, valósággal vonzza a villámokat. A halálos áldozatok közt két gyerek is van.

 • Mentők ragadtak a liftben egy szombathelyi társasházban. Egy idős asszony fia hívta őket, mert az anyjának mellkasi fájdalmai voltak. Mivel a lift csak az ottlakók kulcsával működik, a férfi a bejáratnál várta a mentőket. Mindannyian beszálltak a liftbe, ami nem sokkal az indulás után megállt - erről a 112press.hu írt. Percekig vesztegeltek a felvonóban, a beteghez eközben másik mentőegységet küldtek.

Legnézettebb videók