Műsorújság
RTL Most

Ha nincs nyelvvizsga, nincs diploma

Van olyan egyetem, ahol a diákok kétharmada nem vette át a diplomáját az ahhoz szükséges nyelvvizsga hiánya miatt.
Egy nyikorgós ajtó mögött, páncélszekrény őrzi a ki nem adott diplomákat a pécsi tudományegyetemen. Itt az oklevelek 20 százaléka marad bent nyelvvizsga hiánya miatt.

"Az állam- és jogtudományi karon ez a szám 3 százalék. Vannak olyan területek, ahol nehezebben szerzik meg, például a művészeti kar, vagy a műszaki karunkon" – mondta Lengvárszky Attila, a Pécsi Tudományegyetem oktatási igazgatója.

A műszaki egyetemen az elmúlt 12 évben összesen 1446 diplomát hagytak bent a diákok. Aki érte jön, 30 napon belül kaphatja meg.

"Ki sem állítjuk a diplomát, nem tudjuk, hogy valaha is lesz-e belőle diploma. És azt a sorszámot nehéz lenne kivenni a rendszerből" – mondta Jobbágy Ákos, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem oktatási igazgatója.

Korábban csak az mehetett államvizsgázni, akinek nyelvvizsgája volt, azt is 3 éven belül le kellett tennie. Most viszont az időkorlát megszűnt és a diplomát bármikor ki lehet váltani utólag, ha megvan a nyelvvizsga.

A Corvinus Egyetem rektorhelyettese úgy látja, az államilag finanszírozott helyeken vissza kellene állítani a korlátozást, a levelezőn viszont akár több kedvezményt is el tudna képzelni.

"Az embernek lelkiismeret furdalása van, hogy 50 éves családapák, családanyák minden feltételt teljesítenek, a nyelvvizsgát leszámítva" – mondta Kerekes Sándor, a Budapesti Corvinus Egyetem rektorhelyettese.

Volt olyan egyetem, ahol a diákok kétharmada nem vette át a diplomáját, mert nem volt nyelvvizsgája. A becslések szerint ez az átlag Magyarországon körülbelül 20 százalék.

Legnézettebb videók