Műsorújság
RTL Most

Illegális gát óvta Ónodot

A falu a 2006-os árvíz után megunta az állami ígérgetéseket, és a lakók engedélyek nélkül, maguk építettek töltést.
Száznál több ember próbálta menteni Ónodot június elején. Csónakokkal szállították a homokzsákokat a falu végében lévő töltésre. Így is víz alá került 66 ház. De a polgármester szerint, ha az önkényesen épített töltés nem lett volna, a falut teljesen elárasztotta volna a folyó.

„Alkalmas volt arra, hogy a településünkről negyven centi magasságú árvizet kint tartsunk az ártéren. Bebizonyosodott, hogy ha elegendő magas volna, akkor ez a gát alkalmas lenne a településünk védelmére” – mondta Bacsó János, Ónod polgármestere.

Az építmény valójában nem is gát, mert nem szakszerűen épült. A falu építette a nagy károkat okozó 2006-os árvíz után. Az árvízkárosult családok most önként döntöttek úgy, hogy lemondanak a rájuk eső pénzadományokról, és a pénzből folytatják a töltés megerősítését.

„Jobb helyre kerül, mert legalább meg van erősítve a gát, és legalább meg lesz védve a falu az árvízveszélytől” – mondta Éder János.

Eddig közel nyolcmillió forint gyűlt össze.

A homokzsákok maradnának, fóliával és földdel fednék be a töltést. A megyei védelmi bizottságnál az RTL Híradónak azt mondták, kétségesnek tartják, hogy a földhalom megvédi a falut, és azt szeretnék, hogy a Sajó és a Hernád mentén összehangolt árvízvédelmi terv alapján épüljenek védművek. De hogy erre meddig kellene a falunak várnia, arra nem tudtak válaszolni.

Legnézettebb videók