Műsorújság
RTL Most

Egyre nagyobb bajban a devizahitelesek

A svájci frank csütörtökön éves csúcsára erősödött, egy frankért 210 forintot kértek el. Elemzők szerint nem várható gyors változás.
Újabb nap, újabb csúcs. De negatív csúcs. Utoljára tavaly márciusban voltak akkora bajban a devizahitelesek, mint most. Aki még a válság kirobbanása előtti 150 forintos árfolyam mellett vett fel frankhitelt, az most 40 százalékkal fizet többet a törlesztő részletekért. És várhatóan sokáig fizet ennyivel többet.

„Ez nem egy egyszeri, hanem egy tartós tendencia. Hiszen az egész világon az látszik, hogy a svájci frank vásárlók sokkal erősebbek, mint a svájci frank gyengítésére tett jegybanki lépések” – mondta Szántó András, az Equilor elemzője.

A svájci frank stabil pénz, és alacsony kamatra adják kölcsön. Ezért is vettek fel közel másfél millióan Magyarországon is svájci frank alapú hitelt.

A legutóbbi adatok szerint közel 90 ezren már most sem törlesztenek pontosan. Az új nemzetgazdasági miniszter kinevezése előtt azt mondta, az állam segítene forint alapúra váltani a devizahiteleket. Orbán Viktor pedig arról beszélt, megvásárolnák az árverezés előtt a lakásokat. De részleteket egyelőre egyik tervről sem tudni.

„Ezek olyan kérdések, amik folyamatosan, felmerülnek. Hogy melyik a legjobb, melyik segít a legtöbb embernek, az akkor derül ki, ha az összes lehetőséget végignézték” – mondta Nagy Anna kormányszóvivő.

Nehéz megjósolni, hogy meddig marad ez a svájci frank-forint árfolyam. De az elemzők azt mondják, hogy valószínűleg fél évig nem lesz jelentős változás. Vagyis fél évig még maradnak a magas törlesztő részletek.

Legnézettebb videók