Műsorújság
RTL Most

500 vadászkürt zeng a Mecsekben

A hangzás mellett a kottahűséget, a tempót és az egyenruhát is nézi a zsűri.
A három napos program június 25-én este 8 órakor Magyarország és Európa legjobb öt vadászkürtösének hangversenyével kezdődik a pécsi Expo Centerben. Szombaton a kürtösök versengésével folytatódik a rendezvény a Jókai téren és a Színház téren. A Kossuth téren egész nap óriáskivetítőn követhetőek az események, délután 5 órától pedig itt lesz az eredményhirdetés és a gálaműsor is.

A versenyen a nemzetközileg is elfogadott rendszer szerint minősítik a csapatokat és a szólistákat. Az öt tagú zsűri nézi a zenei hangzást, a tisztaságot, a kottahűséget, a tempót, a dinamikát és nem utolsósorban az egyenruhát és a megjelenést. A kürtösök kétféle értékelést kapnak, az egyik a teljesítménydíj, a másik pedig az egyéni díjazás, ezt három csapat és két egyéni kategóriában adják az első, második és harmadik helyezetteknek. A díjazottak mindegyike egy eredeti Zsolnay-szobor hiteles másolatát kapja meg, továbbá az egyéni kategóriák abszolút első helyezettei vándordíjat kapnak. Az első, második, illetve harmadik helyezett egy-egy darabot is előad majd a díjátadó gálán.

Vasárnap a Hubertus misével folytatják a rendezvényt fél 10-kor a Pécsi Bazilikában, utána pedig újra szabadtéren fújják a kürtösök. Elsőként a Dóm téren az osztrák Alpok-Adria vadászkürtös csapat játszik.

A szervezők azt ígérik, hogy a hagyományos vadászkürtök mellett igazi kuriózumokkal is találkozhatnak az odalátogatók. Szombat este fából készült kürtökön játszik a szlovén fúvós együttes, vasárnap pedig a több méteres havasi kürtöket szólaltatják meg az osztrákok.

Legnézettebb videók