Műsorújság
RTL Most

Kétarcú képek kiállítása

Különleges UV-festményekből nyílt kiállítás Pécsett.
Kő Ferenc képeinek maradéktalan élvezetéhez UV-lámpa is kell. A nappali fényben látható festményeket ugyanis egy, az eredeti kép témájához kapcsolódó, ultraibolya festékkel ugyanarra a vászonra festett kép egészíti ki. A festmények azért különlegesek, mert az ultraibolya festmények is színesek, sőt, némelyik még háromdimenziós hatást is kelt.

A festő megfesti a nappali világításnál látható képet, majd erre fest rá uv-festékkel, nagyon különleges, speciális körülmények között. Ez a festék olyan, mint a víz, átlátszó és gyorsan megszárad, ezért nagyon nehéz dolgozni vele - mondta el Varga László, a pécsi Kortárs Galéria vezetője.

Készült olyan kép is, amelyik nemcsak uv-festékkel, hanem - egy harmadik rétegben - fluoreszkáló festékkel is készült, így egy vásznon különböző fényviszonyoknál három egymástól eltérő kompozíció látható. A képek többnyire külföldi gyűjtőkhöz kerülnek - az egyik triptichont például 35 ezer euróért vásárolta meg egy francia gyűjtő.

A pécsiek most ingyen nézhetik meg a képeket, a Magyarországon eddig egyedülálló tárlat július 9-éig látogatható a pécsi Kortárs Galériában.

Forrás: Független Hírügynökség

Legnézettebb videók