Műsorújság
RTL Most

Vigyázzunk a bányatavakkal!

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság a balesetek elkerülése érdekében a bányatavak veszélyeire hívja fel a figyelmet.
Magyarországon körülbelül 1000 bányató található, Budapest környékén körülbelül 30 van, ebből hétben lehet legálisan fürdeni. A legálisan használható bányatavak a főváros környékén Délegyházán, Dunaharasztiban, Gyömrőn, Pócsmegyeren, Veresegyházán, Dunavarsányban vannak, illetve ilyen még a Budakalász mellett lévő Omszki-tó kisebb része.

A bányatavakban csak kijelölt helyen lehet fürdeni, vagy matraccal, felfújható játékcsónakkal, vizibiciklivel a vízbe menni. Aki megszegi az előírást, 20 ezer forintra is büntethetik, közlekedésrendészeti szabálysértés miatt.

A hat év alatti és az úszni nem tudó 14 év alatti gyerekek csak felnőtt kíséretében fürödhetnek a kijelölt helyeken is. Bányatavaknál fennáll a fertőzésveszély, mert a leglátogatottabb tavakon kívül nem ellenőrzik a vízminőséget. A fürdésre nem kijelölt bányatavaknál további veszélyeket hordoz a kiépített mellékhelyiségek és a szemétgyűjtés hiánya. Az ilyen tavaknál az elsősegélynyújtás is megoldatlan.

Jet-ski pályának a délegyházi tó van kijelölve, ott tilos a fürdés. A Luppa-tó teljes területe üzemi terület, ezért a fürdés és a jet-ski is tilos. A jet-ski a kijelölt helyen is csak akkor használható, ha érvényes műszaki vizsgája van, a vezetőnek pedig érvényes kishajó-vezetői engedélye. A motorcsónakkal vontatott wakeboardot zárt pályán lehet használni, erre van kijelölve az Omszki-tó egy része. A tiltott helyen történő jet-skizésért 20 ezer forintos bírság is járhat, az engedély nélküli, vagy ittas vezetés pedig 100 ezer forintos bírsággal is sújtható.

Forrás: Független Hírügynökség

Legnézettebb videók