Műsorújság
RTL Most

Vérszívók és döglött halak a Tisza mentén

A vihar, az állatok pusztulása és a hosszú áradás teszi próbára a Tisza melletti védekezést.
Az eddigi kárfelmérés adatai szerint a Hortobágy-Berettyóból 10 mázsa haltetemet kellett eltávolítani. A tömeges halpusztulást az oxigén hiánya okozta. A Hortobágy-Berettyó és Hármas-Körös vízrendszerébe már 5 csatornán keresztül jut friss víz, másodpercenként 15 köbméter.

Csütörtökön 18 órától az ország valamennyi vészhelyzetét, illetve rendkívüli készültségét megszüntették. Szolnoknál is apad a Tisza , reggel 941 centimétert mutattak a mércék, éppen egy méterrel kevesebbet, mint a valaha mért legmagasabb vízszint.

A megyeszékhelyen és a településeken hétvégén ismét megpróbálkoznak a szúnyogok irtásával. Legutóbb a múlt hét pénteken volt légi permetezés. A szolnoki programhoz kapcsolódó 15 település eddig majdnem 44 millió forintot szánt védekezésre, de az ár- és belvízben tenyésző hatalmas mennyiségű lárvák miatt a helyi önkormányzatok szakemberei úgy vélik, nem lesz elég a pénz. Az árvízi védekezéshez használt pénzből pedig nem lehet szúnyogirtásra költeni, így más megoldást kell keresniük a településeknek.

Forrás: Független Hírügynökség

Legnézettebb videók