Műsorújság
RTL Most

Újra dübörög a Budapest Szíve Program

Megkezdik a Március 15. tér átépítését és a Duna-parti korzó meghosszabbítását, valamint folytatják a Károly körút újjáépítését.
Steiner Pál úgy fogalmazott: a Belváros Új Főutcáját nemrég adták át, ennek látványa, sikere referencia arra, hogy mi történik még a városrészben. Hozzátette: a tapasztalatok szerint az emberek megszokták az új forgalmi rendet és megszerették a megújult utcákat. A Budapest Szíve Program két elemmel folytatódik: hétfőn a Március 15. tér megújítását és a Duna-parti korzó meghosszabbítását kezdik, míg kedden a Károly körút felújításának munkálatai folytatódnak.

„A Hídfőterek és új pesti korzó kiépítése” elnevezésű projekt első üteme során megújul a Március 15. téri park és a római romterület, valamint a Piarista tömb, amelynek földszintjén új kereskedelmi és szolgáltató egységek kapnak helyet. A korzó folytatásaként kiszélesítik a Petőfi téren a gyalogosfelületeket és új gyalogos átkelőhelyet alakítanak ki a Március 15. tér felé. Zebra lesz a mostani aluljáró vonalában is, így a Váci utca északi és déli részét a felszínen kötik össze. Az Apáczai Csere János utca vonalában, a Belgrád rakparti csomópontig módosul a közút vonala is, és ugyanitt egy új kerékpárútszakaszt is kialakítanak. Az első ütem várhatóan 2011 tavaszára készül el, és 2,2 milliárd forintba kerül, amiből 1,6 milliárd forint az uniós támogatás.

A kivitelezés miatt több szakaszos forgalomkorlátozás is lesz. Lezárják például a Március 15. teret a gyalogos forgalom elől, a Fővárosi Gázművek pedig több helyen a közműcserék miatt zár le egyes útszakaszokat. Így például június végétől lezárják a Pesti Barnabás utcának a Millenniumi mélygarázs bejárata és Apáczai utca közötti részét. A garázsba a Szabadsajtó útja felől lehet behajtani a Váci utcán keresztül, és kihajtani is ezen a vonalon lehet. Az Erzsébet híd alatti parkolót nem lehet majd megközelíteni a templom felől, a Piarista köz felé az Apáczai utca felől pedig megszűnik a behajtás. A Piarista "A" épület melletti parkolót lezárják. A Galamb utca teljes szakasza a Régiposta utca felől közelíthető meg, és lezárják a Váci utca keleti járdáját a Szabadsajtó útja és a Pesti Barnabás utca között.

Kedden a "Reprezentatív kaputérség" elnevezésű projekt első ütemét kezdik. Ennek során az Astoriánál folytatják a Károly körút újjáépítését. Az Astoriánál átalakítják a forgalmi rendet és két új felszíni gyalogos átkelőt építenek ki. A Dohány utca és az Astoria között továbbra is 2x2 sáv marad. A Dohány utca és a Deák tér között nyírt fasor lesz a járdák mentén, a két villamospálya széthúzásával pedig egy 8 méter széles zöld sáv lesz. A jelenlegi kétszer háromsávos úttest mindkét irányban kétsávosra szűkül. A munkálatokkal ugyancsak jövő tavasszal készülnek el. A beruházás 3,1 milliárd forint, ebből 2,7 milliárdot az Unió finanszíroz.

A kivitelezési munkálatok miatt a belvárosnak ezen a részén is korlátozzák a forgalmat. Augusztus közepéig zárva lesz a Károly körút páratlan oldala az Astoria és a Dohány utca között. A forgalom irányonként egy sávban a szemközti oldalon mehet majd. A Wesselényi utca és Dob utca közötti szervizutat ugyancsak lezárják vízcsőépítés miatt. Július közepe és október közepe között a Dohány utca és a Király utca között zárják le a Károly körutat, itt 2-2 sávban mehet a forgalom a páros oldalon. A nyári időszakban a villamos a jelenlegi vonalán közlekedik és a 9-es busz közlekedésében sem lesz jelentős változás.

Forrás: Független Hírügynökség

Legnézettebb videók