Műsorújság
RTL Most

Nehezen boldogulnak az adományok osztásával

Rendszerezni kell az árvízi adományokat, hogy a legmegfelelőbb helyre jussanak el, ez pedig meghaladja a helyi önkormányzatok lehetőségeit.
Építőanyagokkal megrakott kamionok sorakoznak egy győri telephelyen. A körülbelül 13 millió forint értékű adományt négy helyi vállalkozás ajánlotta fel a Borsod megyei településeknek.

„A 13 autón összesen négy kamionnyi tégla, két kamionnyi vakolóhabarcs, ugyanennyi falazó habarcs, nagyon sok festék, zsaluk, burkolatok, burkolóanyagok és festőanyagok van” – mondta Paár Attila, a WHB Holding vezérigazgatója.

A kamionokat már várják Felsőzsolcán, Edelényben és Szendrőben.

Egy ónodi tornateremben térdig lehet járni az adományruhákban, jól jön a segítség a mindenüket elvesztett családoknak. Az adományozók leginkább, ruházatot, tisztítószereket és ásványvizet küldtek. Ónodon azt mondják, minden felajánlásnak nagyon örülnek, de az önkormányzat nehezen boldogul a szétosztásával.

„Van egy hatfős apparátusunk, és hatvan családnak kell az adományokat osztani. Azt be kell csomagolni, össze kell készíteni” – mondta Bacsó János, Ónod polgármestere.

Ónod mellett más települések is jelezték, inkább pénzadományokat várnak, azt a rászorulók között könnyebben tudnák szétosztani.

Felsőzsolcán három pontot jelöltek ki, ahol az adományokat át lehet venni. A csomagok egy része már készen áll. Az osztást a város a Máltai Szeretetszolgálatra bízta, mivel az önkormányzat dolgozóinak nagy részét szintén érintette az áradás.

„Nehéz úgy munkát végezni, hogy közben a saját házam össze van dőlve, a saját családom életéről nem tudom, hogy lesz tovább, ugyanakkor nekem kell megoldanom mások problémáit. Ezért van szükség külső szakemberekre” – mondta Adányi László, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat programvezetője.

A megyében több önkormányzat összefogott. Amire az egyik helyen nincs szükség, átküldik arra a településre, ahol az éppen hiányzik.

Legnézettebb videók