Műsorújság
RTL Most

Megtiltanák az ártereken való építkezést

Vizsgálat indult azért, hogy kiderüljön: befolyásolhatta-e a miskolci hipermarketek építése azt, hogy Felsőzsolcát elöntötte a víz.
Miskolcon a hipermarketek annak fejében kaptak építési engedélyt 2008-ban, hogy cserébe gátakat építenek.

„Az árvíz elleni védekezés jegyében a Sajó medrében kellett korrekciós munkákat végeznünk, illetve kisebb gátakat emelni. Több ilyen feladat is volt, nem ismerem a részleteket, ezeknek valamennyi feladatnak eleget tettünk” – mondta Gillemot Katalin, az Auchan áruház szóvivője.

A védvonalak mégsem voltak hatásosak, az áradat őket is elöntötte. A korábbi árteret a helyi önkormányzat 2004-ben kereskedelmi építési övezetté nyilvánította. A bevásárlóközpont először 2006-ban akart oda építkezni, ám akkor nem kaptak engedélyt, épp az árvízveszély miatt. Egy új eljárásban végül mégis engedélyezték az építkezést, mert annak, mint írták „nincs környezeti hatása”. A cég azt állítja, ők mindenben megfeleltek az előírásoknak, különben nem is nyithattak volna meg.

„Elfogadhatatlan, hogy egy vízi mederben, egy olyan helyen, ami köztudottan ki van téve annak a veszélynek, hogy árvíz esetében elönti a víz, egy ilyen helyre engedélyt adnak, bármifajta építkezés megvalósítására„ – mondta Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár.

A környezetvédelmi államtitkár szerint törvényt kell módosítani, hogy a jövőben ne épülhessenek be az ilyen árterek. Azt is vizsgálja, hogy szabályos volt-e az engedélyek kiadása. De lebontani valószínűleg nem lehetne a már működő áruházakat, ilyenre nem is volt még példa.

"Ami szerintem inkább a reális lehetőség, az az, hogy a hatóság arra tekintettel, ha ez megállapítható, hogy ez az áruház a környező ingatlanokban károkat okoz - csapadék, vízelvezetés, vagy bármi más okán - akkor ezt az áruházat lehet kötelezni arra, hogy ezeket a hibákat megszüntesse” – mondta Dr. Jámbor Attila ügyvéd, a Szent István Egyetem tanársegédje.

Az építési jogász szerint a bontás elrendelése túl sokba kerülne az államnak, mert kártalanítania kellene a céget.

Legnézettebb videók