Műsorújság
RTL Most

Célegyenesben a Pécsi Tudásközpont

A hétszintes épületben öt könyvtár, egy négyszáz fős, de akár ketté is bontható egyetemi előadóterem, és kutatószobák is lesznek.
Már a szekrényeket szerelik össze a tudásközpont ruhatárában, a könyvespolcok és az íróasztalok már kész vannak. Még a szőnyegpadló is helyére került. Így arra már csak zoknival mehetnek rá a munkások is, nehogy összekoszolják.

„Pécsett ez egy teljesen egyedülálló és országosan is egyedülálló intézmény lesz, érdekessége például a három szint, tehát a három födémet áttörő olvasótér. Maga az épület három nagy blokkra bontható” – mondta el Merz Péter, a Pécs 2010 Menedzsmentközpont fejlesztési igazgatója.

A hétszintes épületben öt könyvtár, egy négyszáz fős, de akár ketté is bontható egyetemi előadóterem, és kutatószobák lesznek. Különlegesség a Kaptár, amely az egész épületen végighalad. Ide jöhet az, aki csendre és nyugalomra vágyik. Az univerzumot jelképezi. Belülről több ezer Zsolnay-kerámiával burkolták.

„Úgy kellett felrakni, ahogy mindenhol máshol kell felrakni a csempét, tehát egy meghatározott sorrendben. A sorrendet, azt én határoztam meg a terveim alapján, tulajdonképpen színsávok váltják egymást” – mondta Nagy Márta keramikus művész.

A 14 ezer négyzetméteres épület rekordidő alatt készül el. A kivitelező mindössze 10 hónap alatt építette fel.

A tudásközpont műszaki átadása ez eredeti terveknek megfelelően június 23-án lesz. Ezután költözhetnek majd be a könyvtárak, szeptemberben pedig már itt tartják az országos tanévnyitó ünnepséget is.

Legnézettebb videók