Műsorújság
RTL Most

Borsodban már irtják a szúnyogokat

Az extrém időjárás fokozta a vérszívók elszaporodását, írtásuk költségeit a kormány fedezi.
Idén a szokásosnál hamarabb indult el itthon a szúnyoginvázió, ráadásul az extrém csapadékos időjárás, majd a kánikula csak fokozta a vérszívók elszaporodását. Ezért kezdődött már meg az irtás. Szombaton az ország északi, árvíz sújtotta területein Falus Ferenc országos tiszti főorvos a helyszínen, személyesen koordinálta a munkálatokat. A következő napokban ugyancsak Borsodban, az ár- és belvízzel érintett területeken folytatódik a légi szúnyogirtás - közölte szombat délután az ÁNTSZ. A megáradt folyók mentén a munka költségeit a kormány fedezi.

A tisztiorvosi szolgálat felhívja a figyelmet, hogy az irtásra használt szerek az emberi egészséget nem veszélyeztetik. A méhészeknek ugyanakkor gondoskodniuk kell a méhek védelméről.

Az ártereken, a vízpartok környékén, a mocsaras, lápos területeken a lárvatenyészhelyek ontják a szúnyogokat a júniusi melegben. Ha most nem következik hosszabb szárazság, akkor számolni kell azzal, hogy sok lesz a szúnyog az irtás ellenére is. Ezért a gyérítést 2 hét múlva megismétlik - olvasható az ÁNTSZ szombati közleményében.

Szombat este Tiszaújvároson végeznek légi kémiai szúnyogirtást Borsod megyében, vasárnap este pedig Bodrogkeresztúron, Bodrogkisfaludon, Csobajon, Szegiben, Szegilongon, Taktabájon, Tarcalon, Tiszaladányban, Tiszatardoson és Tokajban.

A teljes hazai szakaszon tetőzött a Duna

A tiszaroffi tározó csütörtöki megnyitásával valószínűleg jóval alacsonyabb szinten tetőzik majd a Tisza Szolnoknál. A tározó megnyitása előtt 1005 centiméteren várták a tetőzést. Most várhatóan 960 centiméterrel tetőzik majd kedd hajnalban a folyó. Az országban mindenütt javul az árvízhelyzet, a Duna a teljes magyarországi hosszán tetőzött már. A belvízzel borított területek nagysága is fokozatosan csökken, most 170 ezer hektáron van belvíz.

A megnyitással egyidejűleg Tiszaroff és Tiszabő térségében rendkívüli készültséget kellett elrendelni. A 22,8 négyzetkilométer felületű tározóban 3 nap alatt alakul ki a teljes vízborítás és 80-90 millió köbméter vizet fogad be - közölte szombaton az Országos Műszaki Irányító Törzs. A tározó feltöltődését légi fotókkal dokumentálják. A Tisza közben továbbra is árad. Az alsó szakaszán - Szegednél - szombat reggeltől másodfokú védelmi készültséget rendeltek el.

A Dunán gyorsan vonul le az árhullám, Budapesten a keddi tetőzés óta több mint 2 métert csökkent a vízszint, szombat reggel már csak 622 centiméteren állt a folyó a fővárosnál.

Borsodban tovább apad a Sajó, Hernád és a Bódva. A javuló árvízi helyzetnek köszönhetően kevesebb az árvízvédelmi feladat, részlegesen visszavezényelték a védekezőket, a többiek szivattyúzási feladatokat látnak el védvonalak mentén.

Most a magyarországi folyók fővédvonalain összesen 2205 kilométer hosszan van árvízvédelmi készültség, ebből rendkívüli készültségi fokozat 382 kilométeren.

Az árvízi védekezésen dolgozók száma 7500-ra csökkent már pénteken, közülük 5100-an vízügyi dolgozók és a vízüggyel szerződésben álló szakemberek.

Fokozatosan csökken a belvízzel elöntött területek nagysága is: most ez 170 ezer hektárnyi, amelyből 94 ezer hektár vetés és szántó. A belvizes területeknél 2,5-3-szor nagyobb az átnedvesedett területek nagysága. Mind a 12 környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság területén érvényben van valamilyen fokú belvízvédelmi készültség, az ország 91 belvízvédelmi szakaszából összesen 77 szakaszon.

Forrás: Független Hírügynökség

Legnézettebb videók