Műsorújság
RTL Most

Támadnak a vérszívók!

Az árvízsújtotta területeken kora este nem lehet az utcán lenni, annyi a szúnyog.
Az árvíz után rengeteg helyen maradt belvíz Sásdon, ezért elszaporodtak a szúnyogok. A helyiek szerint kora este nem lehet a szabadban megmaradni.

„Össze-vissza csípkednek minket, szóval sok van” – mondta Orsós Eszter.

„Irtani kellene, mihelyst a helyzet megengedi. Kicsit levonul még a belvíz, még szikkad, utána lehet irtani. Reméljük, hogy irtják is” – mondta Szabó László.

Csakhogy ez nem biztos. Az árvízsújtotta város önkormányzatának ugyanis nincs pénze szúnyogirtásra.

„Sajnos saját forrásunk nincsen rá, jelenleg kutatunk olyan pályázati lehetőséget, vagy vis maior lehetőséget, amit meg tudnánk ragadni, hogy egy szúnyogirtási programot tudjunk végezni” – mondta Székely Szilárd, Sásd polgármestere.

Pécsett az Éger-völgybe is csak szúnyogriasztóval érdemes menni, annyi a vérszívó. Pécsett éppen két napja volt szúnyogirtás, mégis nagyon sok van belőlük.

„Rengeteg a pangó víz, ezek állóvízben fejlődnek. És aztán a hirtelen jött nagy felmelegedés az pedig felgyorsította a fejlődésüket. Egy szúnyog általában 10 nap alatt fejlődik ki, hogy ha kedvező a hőmérséklet, ez egy-két nappal még rövidebb is lehet” – mondta Majer József, a Pécsi Tudományegyetem ökológia professzora.

A szakemberek szerint, ha marad a száraz, meleg idő, néhány héten belül csökken majd a szúnyogok száma.

Legnézettebb videók