Műsorújság
RTL Most

Éves mélypontjára zuhant a forint

Az esés pénteken tovább folytatódott, miután Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője megerősítette Kósa Lajos nyilatkozatát.
Éves mélypontjára zuhant a forint. A gyengülés csütörtökön kezdődött, és időben egybeesett azzal, hogy a nemzetközi sajtóban is megjelent Kósa Lajos kijelentése. A Fidesz ügyvezető alelnöke azt mondta: „Görögországhoz hasonlóan csődközeli helyzetben van az ország.”

Csütörtökön 274-ről 282 forintra gyengült a forint az euróval szemben. Az esés pénteken tovább folytatódott, miután Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője megerősítette Kósa Lajos nyilatkozatát. Azt mondta: Kósa Lajos szavai nem voltak túlzóak, és ő is a göröghöz hasonlította a magyar helyzetet.

„Magyarországon a kormány meghamisította az adatokat. Görögországban is. Ott eljött az igazság pillanata, Magyarország még ez előtt áll” – mondta Szíjjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője.

Napközben a 288 forintot is elérte az európai közös valuta árfolyama a forinttal szemben, míg a svájci frankért 206 forintot is kértek. A tőzsde is zuhant, és az OTP részvények kereskedését kora délután fel kellett függeszteni, mert a bankpapírok ára több mint tíz százalékot esett. Egybehangzó szakértői vélemények szerint a Fidesz elnöki szóvivőjének kijelentése volt ilyen hatással a piacokra. A szocialisták szerint csődveszélyt emlegetni öngyilkosság.

„Ha államcsődöt, megugró költségvetési hiányt emlegetnek, még elhiszik nekik. Ennek a példáját láttukcsütörtökön, amikor a kijelentés után megindult a tőkekivonás” – mondta Szekeres Imre, az MSZP elnökhelyettese.

Szekeres Imre szerint nemcsak felelőtlenség az államcsőd emlegetése, de nincs is valóságalapja. A Nemzeti Bank két nappal ezelőtt közzétett inflációs jelentése szerint legfeljebb 4 és fél százalék lehet az idén a költségvetés GDP-arányos hiánya. A jegybank 2011-12-ben 3-4 százalék közötti gazdasági növekedést vár.

Legnézettebb videók