Műsorújság
RTL Most

Többet ér egy jó szakma, mint egy diploma

Sofőr, gépkezelő, karbantartó, orvos, szakács, könyvelő és pénzügyi munkatárs - ezekre a szakemberekre a legnagyobb a kereslet.
A világ 82 országában működő, munkaerőpiaci szolgáltatásokkal foglalkozó Manpower cég ötödik alkalommal elvégzett Éves Tehetség Felmérése szerint Amerikában a jól képzett szakmunkások és a technikusok szinte azonnal állás kapnak, Ázsiában és Európában a szakmunkások mellett az értékesítők hiányoznak, Afrikában szakmunkásokra és a mérnökökre nagy az igény. A cég 36 ország - köztük Magyarország - több mint 35 ezer munkaadója körében végzett felmérést az első negyedévben.

Világszerte legnagyobb a kereslet megfelelően képzett, tapasztalattal rendelkező szakmunkások iránt. Szintén keresett az értékesítő, technikus, mérnök, könyvelő, pénzügyi munkatárs, operátor (gyártósori betanított munkások), adminisztratív, irodai és személyi asszisztens, cégvezető, sofőr, segédmunkás - hangzott el szerdán azon a tájékoztatón, amelyet a Kiss Judit, a Manpower Magyarország Kft. ügyvezetője és Ábrahám László, a National Instruments magyarországi leányvállalata, az NI Hungary Kft. ügyvezető igazgatója tartott Debrecenben.

Hasonló a helyzet Magyarországon, ahol a legnehezebb jó szakmunkást találni. Keresett a mérnök, sofőr, gépkezelő, karbantartó, orvos, az egészségügyi dolgozó, informatikus, értékesítő, szakács, könyvelő, pénzügyi munkatárs. A megfelelő munkaerő hiányában a munkaadók 30 százaléka küzd felvételi nehézségekkel.

"Legalább 18 ezer állást kínálnak a munkaadók országszerte. Kétszáz szabad munkahely várja a jelentkezőket például egy észak-dunántúli összeszerelő üzemben, de alig találunk oda megfelelő szakembert" - mondta Kiss Judit a Manpower Magyarország Kft. ügyvezetője. Technikusoknak tudnának munkát adni, de azoknak, akik nagy nehezen jelentkeznek, a többsége nem hajlandó utazni vagy költözni a munkáért, nem hajlandó elfogadni a multinacionális munkakultúrát - hogy például nincs cigarettaszünet -, vagy nem tetszik neki a feladat, pedig a mai viszonyokhoz képest is jól tudnának keresni.

Szóltak a vállalatok felelősségvállalásáról és szerepéről is a képzésben. A tanműhelyi programokkal saját maguk számára képeznek szakembereket, és jogos, hogy ezután szeretnék látni a megtérülést is. Szerinte érdemes lenne megszűrni az egyes jelentkezőket, hogy időben kiderüljön: az illető nyitott-e, motivált-e a tanulásra, neki való-e az adott szakma.

Tudjon gondolkodni, akarjon dolgozni, legyen csapatjátékos és legyen őszinte - ezek az amerikai National Instruments magyarországi leányvállalata, az NI Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, Ábrahám László elvárásai egy új munkatárssal szemben. "Ha valaki ezeknek a szempontoknak megfelel, azonnal felvesszük, aztán a szakmára majd megtanítjuk mi" - mondta. Hozzátette: nagyon nehezen talál például a cége számára villamosmérnököt és olyan műszerészeket, akik kezükbe mernek venni modern áramköröket javításra.

Szerinte az oktatási rendszerrel lehet a probléma: a 10 évesen még tudásra éhes, kreatív, jó problémamegoldó gyerekek valahol elvesztik ezt a képességüket, mire diplomához jutnak, már elsősorban az érdekli őket, hol lehet pénzt szerezni. A Független Hírügynökség kérdésére úgy fogalmazott: szerinte az oktatás nem tart lépést a megváltozott helyzettel, az internet világában a régi "skatulyákat" erőltetik. Szerinte hibás a rendszer, gond van az egyetemek finanszírozásával, az igényességgel és a színvonallal is.

Forrás: Független Hírügynökség

Legnézettebb videók