Műsorújság
RTL Most

Apadás és átázott töltések

Most Ónodon a legkritikusabb a helyzet, a település közelében ugyanis összeért a Sajó és a Hernád árvize.
A Sajón, a Bódván és a Hernádon is apadás indult meg, de ez elhúzódhat, ugyanis Szlovákiában, a vízgyűjtő területen tegnap és ma is jelentős csapadék hullott. Ez akár újabb árhullámot is elindíthat a folyókon - tudta meg a Független Hírügynökség Kohánka Istvántól, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgató helyettesétől.

Ma elsősorban a Muhi, köröm, Bőcs, Berzék és Ónod vonalában lesz szükség komolyabb védekezésre. Különösen Ónod van rossz helyzetben, hiszen a településtől alig egy kilométerre ért össze a Sajó és a Hernád árvize. Az egész vidéken egybefüggő víztömeget képez a két folyó áradása. Itt az éjszaka folyamán egy embernek el kellett hagynia otthonát, de ha a helyzet tovább romlik, még nyolcvan ember kitelepítése válhat szükségessé. Közülük egyelőre csak huszonöten vállalták ezt a lépést. Komoly védekezési munkákra van szükség Ócsanáloson is, ahol a Hernád mellett a Vadász-patak árvize okoz problémát.

Időközben megérkezett a víz áztatta megyébe a vis maior ellenőrző csoport is. Az ő feladatuk, hogy minél előbb kontrollálják és igazolják az eddigi árvízi védekezés költségeit az érintett településeken és segítsenek az önkormányzati károk felmérésében. Ennek eredményeként - Bajnai Gordon ügyvivő miniszterelnök nemrég az árvíz sújtotta terület bejárása során tett ígéretéhez híven - a falvak és városok gyorsan hozzájuthatnak a pénzhez. Molnár Oszkár Edelény polgármestere az MR6 miskolci adásában azt mondta: a városnak eddig 450 millió forintba került az árvíz, de ebben nincsenek benne a lakossági károk.

Csütörtökön várhatóan a Bodrog is eléri a harmadfokú árvízi készültségi szintet. Ez azt jelenti, hogy a Borsodi kritikus helyek mellett immár Zemplénben is kiemelten figyelni kell az árvízi helyzetre.

(a képet Vivien nevű nézőnktől kaptuk, Edelényből)

Legnézettebb videók