Műsorújság
RTL Most

Apadás és átázott töltések

Most Ónodon a legkritikusabb a helyzet, a település közelében ugyanis összeért a Sajó és a Hernád árvize.
A Sajón, a Bódván és a Hernádon is apadás indult meg, de ez elhúzódhat, ugyanis Szlovákiában, a vízgyűjtő területen tegnap és ma is jelentős csapadék hullott. Ez akár újabb árhullámot is elindíthat a folyókon - tudta meg a Független Hírügynökség Kohánka Istvántól, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgató helyettesétől.

Ma elsősorban a Muhi, köröm, Bőcs, Berzék és Ónod vonalában lesz szükség komolyabb védekezésre. Különösen Ónod van rossz helyzetben, hiszen a településtől alig egy kilométerre ért össze a Sajó és a Hernád árvize. Az egész vidéken egybefüggő víztömeget képez a két folyó áradása. Itt az éjszaka folyamán egy embernek el kellett hagynia otthonát, de ha a helyzet tovább romlik, még nyolcvan ember kitelepítése válhat szükségessé. Közülük egyelőre csak huszonöten vállalták ezt a lépést. Komoly védekezési munkákra van szükség Ócsanáloson is, ahol a Hernád mellett a Vadász-patak árvize okoz problémát.

Időközben megérkezett a víz áztatta megyébe a vis maior ellenőrző csoport is. Az ő feladatuk, hogy minél előbb kontrollálják és igazolják az eddigi árvízi védekezés költségeit az érintett településeken és segítsenek az önkormányzati károk felmérésében. Ennek eredményeként - Bajnai Gordon ügyvivő miniszterelnök nemrég az árvíz sújtotta terület bejárása során tett ígéretéhez híven - a falvak és városok gyorsan hozzájuthatnak a pénzhez. Molnár Oszkár Edelény polgármestere az MR6 miskolci adásában azt mondta: a városnak eddig 450 millió forintba került az árvíz, de ebben nincsenek benne a lakossági károk.

Csütörtökön várhatóan a Bodrog is eléri a harmadfokú árvízi készültségi szintet. Ez azt jelenti, hogy a Borsodi kritikus helyek mellett immár Zemplénben is kiemelten figyelni kell az árvízi helyzetre.

(a képet Vivien nevű nézőnktől kaptuk, Edelényből)

Hasonló videók

  • Újabb, immár a második kiállítás nyílt Maurer Dóra munkáiból a brit fővárosban. Ahogy arról korábban beszámoltunk, nyár óta a világ egyik legnagyobb kortárs múzeumában, a Tate Modernben láthatók a magyar művésznő munkái – pár napja pedig egy dél-londoni magángalériában is kiállítása nyílt.

  • Egy szélsőjobboldali félkatonai szervezet járőrözik Szlovéniában a horvát határon, menekültekre vadászva. Bár a csoport vezetőjét a szlovén bíróság tavaly több hónapos börtönbüntetésre ítélte, ahogy kiszabadult, újraindította a milíciát. A korábban gyilkossági kísérletért is elítélt egykori futballhuligán szerint a szlovénoknak fel kell készülniük egy fegyveres konfliktus lehetőségére.

  • Állami milliárdokból épült, a tandíj évente csaknem három millió forint, és a város első embere is beíratta a két. A Népszava írta meg először a debreceni polgármesterről, hogy a nemrég átadott Nemzetközi Iskolába jár a gyermeke. A Demokratikus Koalíció szerint a Fidesz szétverte a közoktatást, ahonnan elit iskolákba menekül. Debrecen polgármestere azt közölte: ösztöndíjrendszert vezetnek be, hogy a tehetséges gyerekek számára ne legyen akadály a tandíj.

  • Halottak aláírása is szerepel a Munkáspárt és a Mi Hazánk Mozgalom jelöltjeinek ajánlóívén Zuglóban. A Munkáspárt elnöke, Thürmer Gyula Híradónknak azt mondta, szerinte provokáció történt. A Mi Hazánk Mozgalom szerint ha a vádak igazak, az súlyos etikai vétség, ami kizárással jár. A helyi választási iroda hat eset miatt tett feljelentést.

  • Jövőre is sereghajtó lesz a magyar minimálbér a visegrádi országok rangsorában. A lengyel ugyanis átszámítva várhatóan bruttó 200 ezer forintra, a szlovák 190 ezerre, a cseh pedig 180 ezerre emelkedik január elsejétől. Magyarországon havi 161 ezer forint lesz a legkisebb kötelező fizetés - ezer forinttal több, mint Romániában. A legnagyobb szakszervezeti tömörülés a jövő évi bérmegállapodás újra tárgyalását kezdeményezi a kormánynál.

  • Tarlós István belső vizsgálatot indít, az ellenzék a fővárosi közbeszerzési bizottsággal vizsgálná ki újra a budapesti patkányirtásra vonatkozó korábbi pályázatot. Mindezt azután, hogy a bíróság hétfőn hatályon kívül helyezte a Közbeszerzési Döntőbizottság korábbi határozatát, miszerint elutasították a pályázaton vesztes, a patkányirtást előtte 47 évig végző cég fellebbezését.

  • A rendőrség is kivonult éjjel a Puskás Arénához, ahol keddre virradóra órákon át bömböltették egy német metálzenekar új dalát. A környéken élők arra gyanakodtak, hogy a novemberre elkészülő stadionban hangpróbát tart a kivitelező. A hangos zenétől többen aludni sem tudtak. A Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja szerint műszaki hiba történt.

  • Az őslakók saját maguk kénytelenek szembeszállni az amazóniai esőerdők pusztítóival - az erdőtüzeket 99 százalékban ugyanis emberek okozzák a Human Rights Watch nevű emberjogi szervezet szerint. A brazil állam semmit nem tesz a fakitermelő vállalatok megfékezésére, amelyek nem válogatnak a módszerekben, hogy újabb és újabb területeket tudjanak kiaknázni.

  • Súlyosan megsérült kirándulót mentettek a tűzoltók Pest megyében. Az idős túrázó egyedül ment a Telki melletti erdőbe, hétfőn kora este. Már sötétedett, amikor elhagyta a kijelölt útvonalat, és eltévedt. Miközben próbált kijutni, elesett, és megsérült. A tűzoltók végül megtalálták, és hordágyon vitték ki az erdőből.

Legnézettebb videók