Műsorújság
RTL Most

Mindenkinek joga van a guberáláshoz

Alkotmányellenes a guberálást tiltó rendelet Kaposváron az ombudsman szerint. A polgármester nem ért egyet az állásfoglalással.
Romlott ételeket esznek, összeszemetelik a közterületeket - erre hivatkozva tiltották meg Kaposváron a guberálást. A városban mégis vannak kukázók, főleg a lakótelepeken guberálnak.

Az ombudsman szerint azonban a guberálást tiltó rendelet alkotmányellenes. Szabó Máté úgy érvel, a szemétbe dobott tárgyakról már lemondtak, így azok már nincsenek senkinek a tulajdonában. A jogsérelmet szerinte súlyosbítja, hogy az eleve hátrányos helyzetbe lévő embereket büntethetik.

„Azt kérjük, hogy ezeket a jogszabály-ellentmondásokat a képviselőtestület oldja fel azzal, hogy hatályon kívül helyezi a guberálásról szóló normát” – mondta Borza Bernadett, az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosának Irodájának osztályvezetője.

A város vezetője nem ért egyet az ombudsman állásfoglalásával.

„Nem ahhoz van alapjoga a kiszolgáltatott embernek, hogy romlott élelmiszert szedjen ki a kukákból, hanem ahhoz van joga, hogy megfelelő ellátást kapjon. És ezt a város biztosítja. Biztosítja azzal, hogy aki dolgozni akar, azt tud, akinek az egészégi állapota ne teszi lehetővé, hogy dolgozzon, az pedig jöjjön hozzánk, és támogatást kap” – mondta Szita Károly, Kaposvár polgármestere.

A város a polgármester szerint évente hárommilliárd forintot fordít szociális ellátásra, és van ingyenkonyhájuk, valamint hajléktalanszállójuk is.

A városban öt év alatt senkit sem büntettek meg guberálásért, a közterület-felügyelők minden esetben csak figyelmezettek. Az önkormányzat ezután sem tervez komolyabb szankciókat, de mindig rászólnak majd az emberekre, hogy ne turkáljanak a kukában.

Legnézettebb videók