Műsorújság
RTL Most

Mentőöv a devizahiteleseknek

A devizahitelek forint alapúra váltása, vagy az önkormányzat tulajdonszerzése és bérleti jog.
Kedden semmit nem akart mondani Orbán Viktor. És sokkal több szerdán sem derült ki. Például az sem, hogy a deviza hiteleket milyen árfolyamon lehet majd forint alapúra váltani.

„Hogy a hitellel rendelkező családoknak ez effektíve milyen árfolyamot fog jelenteni, ez annak az intézkedésnek kell, hogy része legyen, amit a nemzetgazdasági miniszternek kell előterjeszteni” – mondta Szijjártó Péter a Fidesz szóvivője.


A válság kitörése óta külön díj felszámítása nélkül lehet a devizahiteleket forintra váltani. Eddig csak néhány százan éltek ezzel a lehetőséggel. Az elemző szerint azért, mert nem érdemes.

„Körülbelül 25 százalékos veszteséggel lehet kalkulálni. Egy 10 milliós hitelnél ez 12 millió lehet. Ennyit kell visszaadni a banknak” – mondja Szántó András, az Equilor deviza üzletág igazgatója.


„Fölvettem 7 milliót, és 3 év alatt 10,2-re ment fel” – mondta Keller Mária.

A törlesztő részlet csaknem a duplájára nőtt, az asszony fizetése pedig a felére csökkent. Csak úgy maradhattak otthon, hogy az önkormányzat megvette a lakást, és kiadta nekik bérbe.

„Ez volt az egyetlen olyan megoldás, amely biztosította, hogy tudjunk élni, és ne menjünk az utcára. Ez azt jelenti, hogy 20-30 ezer forint a bérleti díj, ami fixen fizetendő. És ez nem megy feljebb” – mondta Keller Mária

Az országban eddig csak 5 önkormányzat tudta megtenni, hogy így segítsen a bajba jutott családokon. Összesen 43 lakást vettek meg. Újbudán az asszonyén kívül még hármat.

„A bank jól járt, hiszen mi kifizettük a bent lakó helyett a hitelt, mi 100 százalékos tulajdonossá váltunk. És határozatlan idejű szerződést kötöttünk a bérlőkkel. Ha nem változik a szabályozás, ha nem változik a világ, akkor ő élete végéig maradhat bérlő” – mondta Molnár Gyula, Újbuda polgármestere.

Vagy később vissza is vásárolhatja a lakást. Szintén hasonló elképzelésről beszélt már Matolcsy György is. A leendő nemzetgazdasági miniszter a Népszabadságnak azt mondta: ha valaki a forint alapú törlesztés sem tudja fizetni, akkor a tulajdonát átválthatja bérleti jogra. A lakás tulajdonosa az önkormányzat lenne.

Legnézettebb videók