Műsorújság
RTL Most

Veréssel fenyegetett orvosok, ápolónők

Három hónap alatt 35 bűncselekmény történt egészségügyi dolgozókkal szemben, legalábbis márciusig ennyi esetben indult eljárás.
Vastag műanyag védi a dolgozókat a Heim Pál Gyerekkórház betegfelvételén.

„Előfordult, hogy egy magából kivetkőzött szülő átnyúlt a pulton és megfogta a doktornő grabancát és odarántotta.”

Egy másik szülő pedig az intenzív osztályon tört-zúzott, sőt még a rendészt is leütötte. A kórházi dolgozók azt mondják, mindennap előfordul, hogy beteg vagy hozzátartozó inzultálja őket. De egyre több a szóbeli vagy fizikai erőszak is. A rendőrség adatai szerint idén januártól márciusig 35 esetben indítottak eljárást kórházi dolgozót ért bűncselekmény, például zaklatás vagy testi sértés miatt.

„Mindig legyen menekülési útvonal, ne szoruljon be egy sarokba.”

A pszichiátriai főnővér maga is volt már támadás áldozata a munkahelyén. Már tudja, hogyan védje meg magát. Ez a legveszélyesebb terület, hiszen sokszor a betegség tünete az agresszió. Csakhogy még őket sem készítik fel ezekre a szituációkra.

„Kommunikációt tanítanak a főiskolán is, de nem ilyen mélységben, a szakápoló-képzésben meg elengedhetetlen lenne, de hát az alapképzésben is, pont azért, mert bárhol, aki kliensekkel foglalkozik, bárhol előfordulhat agresszió” – mondta el Tunyi Tünde, az Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Pszichiátriai Tagozatának országos vezetője.

Ők ezért kidolgoztak egy programot, amit lehetne oktatni.

„Legyen erőszakmentes az egészségügy, és ez vonatkozik mind a betegekre, mind az ápolókra, a hozzátartozókra és az orvosokra is” – mondta el Harmat György, a Heim Pál Kórház főigazgatója.

Most már a Kórházszövetség is fellép az erőszak ellen, szeretnék elérni, hogy szigorúbban büntessék a kórházi dolgozókkal szembeni agressziót.

Legnézettebb videók