Műsorújság
RTL Most

Drágább lesz idén a balatoni nyaralás

Az önkormányzatok többsége jelentősen megemelte az idegenforgalmi adót, és van, ahol a strandbelépőért is többet kell fizetni.
Érkezik a badacsonyi járat a fonyódi kikötőbe. Bőven van hely a fedélzeten: a rossz időjárás miatt idén eddig negyedével kevesebb utas volt a balatoni hajókon, mint tavaly. Pedig most több a turista a tónál.

„Abban reménykedünk, sőt bízunk, hogy az idei szezon nem lesz rosszabb, mint az előző évi” – mondta Rosta Sándor, a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság elnöke.

A magánszállásokra több előfoglalás érkezett, mint 2009-ben. Főleg magyar vendégek lesznek, igaz nem annyi, amennyire számítottak.

„Tudni kell, hogy sokkal-sokkal több mindent megtettünk azért, hogy ezek a foglalások jelentős mértékben javulnak; amire mi számítottunk a munkánk alapján, hogy emelkedni fog, azok a számítások nem teljesen jöttek be” – mondta Kaponya Árpádné, a Balaton Travel utazási iroda vezetője.

A szállások egy része azonban drágulhat, mivel az önkormányzatok több mint 30 százalékkal megemelték az idegenforgalmi adót. Ezt a csökkenő állami támogatással magyarázzák.

„Minden önkormányzat, illetve üdülőhelyi önkormányzat által beszedett idegenforgalmi adó egy forintja után két forintot adott az állam eddig, és ezt most lecsökkentették 50 százalékkal, tehát egy forintot ad, ami lényegesen kevesebb” – mondta Dr. Méhész László Balatonszárszó polgármestere.

Több településen a strandbelépők árát is megemelték, Keszthelyen például 4 százalékkal. Itt egy felnőtt jegy 990 forintba kerül. Igaz, jelentős kedvezményeket is lehet kapni.

Szakemberek szerint az, hogy milyen lesz az idei balatoni szezon, függ majd az időjárástól, a forint árfolyamától, sőt, a repülőgépen érkező turisták miatt az izlandi vulkánkitörés hamufelhőjétől is.

Hasonló videók

 • Kevesebb személyre szabott reklámot láthatnak majd a legnagyobb közösségi oldal felhasználói, akik ezentúl megtilthatják, hogy az oldalon kívüli online tevékenységüket kövesse a Facebook. Az amerikai cég több botrányba is keveredett amiatt, hogy nem védte meg felhasználói személyes adatait. Ezek után tavasszal meghirdették új irányukat, amelynek "A jövő a magánügyeké" címet adták. Ennek része az egyelőre három országban bemutatott adatvédelmi eszköz, amelyet fokozatosan vezetnek majd be világszerte.

   

 • Órákat késnek az elővárosi vonatok, és senkitől nem kapnak megfelelő információt - erre panaszkodnak utasok. Azt mondják, rendszeres, hogy órákat ülnek a klíma nélküli, zárt vagonokban, anélkül, hogy tudnák miért és mennyit kell várniuk. Összefogtak, létrehoztak egy Facebook-csoportot „Elegünk van a MÁV-ból”-néven. Már csaknem 7000-en vannak. Azt mondják, ha semmi nem változik, demonstrációt szerveznek. A MÁV-nál elismerik a hibákat.

   

 • Több mint 50 ezer forintba kerül beiskolázni egy átlagos alsó tagozatost - a GKI Digital kutatása alapján. Csak karácsonykor költenek többet a szülők, mint egy új tanév előtt. A többség augusztus 20-a utánra hagyta a bevásárlást, a tanszerboltokban ezért most csúcsforgalmat várnak.

 • Bár a választási kampány hivatalosan csak szombaton indul, a fővárosban már több párt is elkezdte a kampányolást. Terézvárosban már a választási plakátokat is kirakták a fideszes polgármesterről és több képviselőjelöltről. A kormánypártok szerint ezzel semmilyen szabályt nem szegtek meg, a Momentum azonban a helyi választási bizottsághoz fordul. A 13. kerületben pedig az MSZP kezdte el a szórólapozást.

 • Váratlanul újra bevezette a létszámstopot a kormány a közszolgálatban - tudta meg az Index. A lap szerint az intézmények szeptember elejéig vehettek volna fel új embereket, de augusztus 14-én megszüntették ezt a lehetőséget. A szakszervezet szerint a létszámstopra semmi szükség, így csak állandósulnak a problémák, hogy többet kell várni az embereknek az ügyintézésre. A kormány eltökélt a létszámcsökkentés mellett.

   

 • Vádat emelt az ügyészség a Fideszes országgyűlési képviselő, Simonka György és társai ellen. A nyomozóhatóság szerint a politikus bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalásban érintett. Hazai és uniós költségvetési forrásokat csapoltak meg társaival. Simonka Györgyöt hiába kerestük. A Fidesz szerint a politikus együtt fog működni az eljárás alatt, és megilleti az ártatlanság vélelme.

 • Segítséget kért, de cserbenhagyták. Rosszul lett egy 17 éves cukorbeteg lány egy budapesti buszmegállóban. Azt mondja, majdnem elájult. Egy gyermekével arra sétáló nőtől kért segítséget, de ő a lány elmondása szerint magára hagyta. Végül egy közeli étteremben várta meg az édesanyját. A történetet az anya írta meg közösségi oldalán.
  A lány ide kattintva részletesen meséli el a vele történteket.

 • Szokatlan utasok a vonaton. Málhás szamár és kecske is együtt vonatozott gazdáikkal a Székesfehérvárról Budapestre tartó vonaton. A szamár hátára rengeteg csomagot kötöztek. Több utas fotót és videót készített róluk. Az állatok és gazdáik csak két megállót mentek, de a MÁV szerint ez így is szabálytalan. Még vizsgálják, hogy hibáztak-e a kalauzok.

 • Javítóintézetbe küldené az ügyészség azt a 17 éves fiút, aki azzal vádolnak, hogy két hónap alatt tíz autót tört fel Kaposváron tavaly év végén. Az egyikben több mint hatmillió forintot talált, ezt édesanyja és nagybátyja között osztotta szét, akik azonnal elköltötték: házat, bútort, kocsit és ékszereket vettek belőle.

Legnézettebb videók