Műsorújság
RTL Most

Biciklis jogsi gyerekeknek

Kerékpáros jogosítványt vezetne be a Nemzeti Közlekedési Hatóság a 10-12 éves gyermekeknek - tudta meg a Népszabadság.
Bukósisak nélkül, szembe a forgalommal. A városligeti tanpályán ez még nem olyan nagy baj.

Egy kisfiút már most arra tanítják a szülők, hogyan kell szabályosan közlekedni.

„Együtt vagyunk az autóban, akkor tudja milyen jel, nem menj gyorsan, vigyázz. Jó elképzelés, hogy megtanítják erre a gyerekeket, mert még a gyalogos közlekedésnél is számít.”

Főútvonalon, aki még nincs 12 éves, az nem kerékpározhat - figyelmeztet a tábla. Efölött az életkor fölött, viszont már igen. A felmérések szerint éppen ők vannak a legnagyobb veszélyben.

Noha ismerik a szabályokat, mégsem tartják be szívesen azokat - derül ki egy friss felmérésből. A diákok 90 százaléka tudta, hogy mire való a bukósisak, mégis 10-ből csak 3-an használják biciklizés közben.

A gyerekek általában csak az osztályfőnöki órákon tanulnak a közlekedésről az iskolában, leginkább táblákról, gyakorlati foglalkozásra pedig ritkán jut idő. Pedig legtöbbször a gyakorlat hiánya vezet balesethez. Ezért a Közlekedési Hatóságnál szakértőkkel együtt kidolgoztak egy javaslatot, miszerint a 10-12 éves diákoknak egy elméleti és gyakorlati tanfolyamot kellene elvégezniük, ami után biciklis jogosítványt kapnának. Hogy mikorra tervezik ennek bevezetését, azt egyelőre nem lehet tudni.

Legnézettebb videók