Műsorújság
RTL Most

Egyre nagyobb az orvos- és ápolóhiány

Évről évre többen mennek külföldre: tavaly már majd 900 orvos és 400 ápoló.
Az orosházi kórházból például legalább tíz szakorvos és több ápoló hiányzik.

„A traumatológia, az aneszteziológia, ahová minél több ember kellene” – mondta Dr. Kalmár Mihály, az Orosházi Városi Kórház főigazgatója.

És nem csak ide.

Osztályvezető főorvos, belgyógyász, sebész… csak néhány álláshirdetés, ami az elmúlt napokban jelent meg az internetes oldalakon. Hónapok óta egyre többet adnak fel.

„Az elmúlt négy hónapban 50 %-kal növekedtek meg az egészségügyi álláshirdetések a jobline állásportálunkon, ami 460 álláshirdetést jelent összesen” – mondta Toldi Gábor, a jobline.hu HR Center igazgatója.

Legtöbb helyre diplomás szakembert, orvost, ápolót, védőnőt keresnek. Az RTL Híradó által megkérdezett kórházvezetők azt mondják, egyre jobban megérzik a külföldre menő szakemberek hiányát.

Az egészségügyi engedélyezési hivatal adatai szerint tavaly már majd 900 orvos kért külföldi munkához úgynevezett jóhírnév igazolást. Legtöbben, minden második orvos rögtön a diploma után. Sokan mentek külföldre az aneszteziológusok és háziorvosok közül is.

Az ápolók között még nagyobb az elvándorlás: egy év alatt megháromszorozódott.

De nem csak ezért van hiány a kórházakban: nyártól új személyi minimum feltételeknek kell megfelelniük, így még több orvosra, ápolóra lesz szükség. Minden tizedik kórházban nincs ehhez elég szakember.

Júliustól lesz hatályos a rendelet, de csak januártól ellenőrzik, így fél évük van a kórházaknak arra, hogy a még hiányzó szakembereket felvegyék.

Hasonló videók

  • Ételmérgezést kapott a miskolci jégkorongcsapat több tagja egy szlovákiai tornán, Poprádon. Este döntőt játszottak volna az évtizedes hagyományokkal rendelkező tornán, a Tátra kupán. A mérkőzést azonban le kellett mondani, mert a csapat nagy része rosszul lett a szállodában elfogyasztott vacsora után. Sőt többen rövid időre kórházba kerültek.

  • 100 éves lett az amerikai kosárlabda-sport egyik legnagyobb sztárja. Nem egy volt játékosról van szó, hanem egy apácáról, aki a mai napig fontos szerepet tölt be a chicagói Loyola Ignác, katolikus magánegyetem csapatának életében. Jean, vagyis Janka nővér annyira népszerű, hogy más csapatok is próbálták már magukhoz csábítani.

  • Nem tetszett a színdarab a fideszes polgármesternek, elmaradt a bemutató a szombathelyi Savaria Történelmi Karnevál nyitóünnepségén – erről az ugytudjuk.hu írt először. A helyi hírportál szerint Jordán Tamás, a Weöres Sándor Színház igazgatója ajándéknak szánta az előadást a karnevál közönségének, amit végül a zárónapon és a tervezettől eltérő helyszínen mutattak be. A polgármester elismerte az RTL Híradónak, hogy nem nyerte el a tetszését a darab. A szombathelyi ellenzék szerint a városvezetés évek óta próbálja ellehetetleníteni a színházalapító Jordán Tamást.

  • A főpolgármester-jelöltek többsége kihirdette programját. Karácsony Gergely élő, élhető és zöld várost ígért a budapestieknek, a 23 ellenzéki kerületi polgármesterjelölttel együtt facsemetéket vitt a Deák térre, ezeket a választás után a városháza parkolójában akarják elültetni. Tarlós István főpolgármester közben az állami rádiónak nyilatkozott és alkalmatlannak nevezte az ellenzéki jelölteket. A főpolgármesteri posztért összesen nyolcan indulnak, többen közülük a közéletben eddig ismeretlen emberek.

  • Újra Budapestre jön a török elnök - erről a kormánypárti Magyar Nemzeti írt először. A Külgazdasági és Külügyminisztérium kérdésünkre azt közölte: Recep Tayyp Erdogan novemberben részt vesz a Magyar-Török Együttműködési Tanács ülésén, és tárgyal Orbán Viktor miniszterelnökkel. Legutóbb tavaly járt Budapesten, akkor katonai együttműködési megállapodást írtak alá, ennek részleteiről a DK szerint azóta sem tudni semmit.

  • Meghalt az Egyesült Államokban egy férfi, aki elektromos cigarettától lett beteg, és került kórházba. A hatóságok közlése szerint a tragédia pár hete történt, és a vizsgálatok még tartanak. Egyelőre annyit tudni, hogy csaknem 200-an lettek betegek az elektromos cigarettától. Többségük elismerte, hogy THC tartalmú anyag gőzét szívták be. A THC a marihuána fő hatóanyaga.

  • Több órás várakozás a határokon! A hazatérő nyaralók és a Nyugat-Európa felé tartó vendégmunkások miatt néhol kilométeres kocsisorok alakultak ki. A röszkei kishatárnál például reggel óta mindkét sávot csak belépésre használják. A rendőrség azt tanácsolja, indulás előtt érdemes a várakozási idővel is számolni.

  • Egymást érik a bejelentések a parlagfüves területekről. A Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület már több mint 500 olyan területről kapott jelzést, ahol nem kaszálták le az allergén növényt. A Népegészségügyi Központ adatai szerint már most is nagyon magas a parlagfű pollenkoncentrációja, de a következő időszakban tovább romolhat a helyzet.    

  • Országszerte 26 helyen, 170 állatvédő szervezet és civilek tüntettek az állatkínzás ellen. Egyértelműbb és szigorúbb szabályozást, valamint súlyosabb büntetés kiszabását követelték azokra, akik bántják állataikat. A Noé Állatotthon vezetője szerint eddig többnyire felfüggesztett börtönt kaptak az állatkínzók, aminek nincs visszatartó ereje. Az Igazságügyi Minisztérium azt írta, nyitottak a civilek javaslataira.

Legnézettebb videók