Műsorújság
RTL Most

Egyre nagyobb az orvos- és ápolóhiány

Évről évre többen mennek külföldre: tavaly már majd 900 orvos és 400 ápoló.
Az orosházi kórházból például legalább tíz szakorvos és több ápoló hiányzik.

„A traumatológia, az aneszteziológia, ahová minél több ember kellene” – mondta Dr. Kalmár Mihály, az Orosházi Városi Kórház főigazgatója.

És nem csak ide.

Osztályvezető főorvos, belgyógyász, sebész… csak néhány álláshirdetés, ami az elmúlt napokban jelent meg az internetes oldalakon. Hónapok óta egyre többet adnak fel.

„Az elmúlt négy hónapban 50 %-kal növekedtek meg az egészségügyi álláshirdetések a jobline állásportálunkon, ami 460 álláshirdetést jelent összesen” – mondta Toldi Gábor, a jobline.hu HR Center igazgatója.

Legtöbb helyre diplomás szakembert, orvost, ápolót, védőnőt keresnek. Az RTL Híradó által megkérdezett kórházvezetők azt mondják, egyre jobban megérzik a külföldre menő szakemberek hiányát.

Az egészségügyi engedélyezési hivatal adatai szerint tavaly már majd 900 orvos kért külföldi munkához úgynevezett jóhírnév igazolást. Legtöbben, minden második orvos rögtön a diploma után. Sokan mentek külföldre az aneszteziológusok és háziorvosok közül is.

Az ápolók között még nagyobb az elvándorlás: egy év alatt megháromszorozódott.

De nem csak ezért van hiány a kórházakban: nyártól új személyi minimum feltételeknek kell megfelelniük, így még több orvosra, ápolóra lesz szükség. Minden tizedik kórházban nincs ehhez elég szakember.

Júliustól lesz hatályos a rendelet, de csak januártól ellenőrzik, így fél évük van a kórházaknak arra, hogy a még hiányzó szakembereket felvegyék.

Legnézettebb videók