Műsorújság
RTL Most

Dübörög az éti csiga szezon!

Több százezer szegény embernek – hajléktalanoknak, munkanélkülieknek - biztosít bevételt az éti csiga szezon Magyarországon.
„Három perc elég, és már kint is vannak a ládából. Azt mondják, olyan lassú, mint a csiga, pedig nem. Mert nagyon gyorsak ahhoz képest.”

Menekülnének a frissen gyűjtött csigák a Vas megyei felvásárlótól. Három hete tart az éti csiga szezon Magyarországon, azóta ott kétezer kilogrammot adtak le a környékbeliek. Országosan kétezer tonna a kvóta, vagyis ekkora mennyiség begyűjtését engedi a törvény az egyébként védett állatból.

„Meg kell nézni nagyon, hogy milyet szednek fel, nagyságban mekkora nagyságút szednek, mivel a három centinél kisebbet nem veszik át, tehát nem jó méretű, attól nagyobbat lehet csak szedni” – mondta Kovács Péterné felvásárló.

Az éti csiga felvásárlási ára az idén 80-100 forint kilogrammonként. Egy kitartóbb gyűjtő jobb napokon akár félszáz kilogrammot is összeszedhet, de ez még kevés a gazdagsághoz – mondja egy asszony. Kalányos Erzsébet hat gyermeket nevel, a férjével együtt veszítették el a munkahelyüket nemrég. Most csigagyűjtésből próbálnak megélni.

„Más lehetőségünk nincs pénzforrásra. Munkahely nincs, semmi ilyen kilátás” – mondta Kalányos Erzsébet.

Az éti csiga szezon elméletileg június 15-éig tart, de azonnal véget ér, ha összegyűlik a megengedett mennyiség. A kétezer tonnából már most ezernél is többet leadtak a gyűjtők. Magyarországon egyébként alig esznek csigát az emberek, a fogyasztás szinte mérhetetlen.

A magyar csigát főleg Franciaországban tálalják, de feldolgozásra sokat elvisznek Török- és Görögországba is.

Legnézettebb videók