Műsorújság
RTL Most

Milliókkal távoznak az állami vezetők

Több mint 6 millió 600 ezer forintot vihet haza a földművelési, az oktatási, a honvédelmi, és a társadalompolitikai miniszter.
14 tárcavezető vehette át megbízatását a köztársasági elnöktől tavaly. A Bajnai kormány miniszterei éppen egy éve tették le az esküt az Országgyűlésben.

A törvény szerint azok, akik több mint 3 évig voltak állami vezetők, 6 havi fizetést kaphatnak távozáskor. Annak pedig aki, kevesebb, mint 3 évig volt miniszter vagy államtitkár 3 havi fizetés jár.

6,611,400 forinttal távozhat Gráf József földművelési, Hiller István oktatási, Szekeres Imre honvédelmi és Kiss Péter társadalompolitikai miniszter, valamennyien hathavi fizetésüket kapják meg búcsúzóul. 4.522.200 forint Bajnai Gordon miniszterelnöki végkielégítése, ezt az RTL Híradó úgy tudja, a miniszterelnök jótékonycélra felajánlja. 3,305,700 forintot kap majd a legtöbb miniszter. Balázs Péter külügy, Herczog László szociális, Hónig Péter közlekedési, Oszkó Péter pénzügy, Szabó Imre környezetvédelmi, Székely Tamás Egészségügyi, Varga István gazdasági, és Varga Zoltán önkormányzati miniszter. Ezen felül a bent ragadt szabadságukat is megválthatják majd.

„A munka törvénykönyve alapján a bent ragadt szabadságokat ki kell fizetni a munkáltatónak, várható, hogy sok miniszter meg államtitkár meg fogja kapni a szabadságát pénzben, hiszen az elmúlt egy évben szabadságon nem nagyon voltak” – mondta Szollár Domokos kormányszóvivő.

Ez több miniszternél újabb milliókat jelent majd. A Fidesz szerint nem járna a vezetőknek végkielégítés.

„Jelen helyzetben az ország olyan rossz állapotban van, hogy akik ezt a mély válságot és ezt a rossz állapotot előidézték, azok a fizetésüket sem érdemlik meg sok esetben, nemhogy a végkielégítésüket. Ezt fontolják meg, mielőtt felveszik a végkielégítésüket azt javasoljuk” – mondta Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője.

Egy olyan miniszter van a kormányban, aki tavaly május után lépett hivatalba. Forgács Imre, igazságügyi miniszter végkielégítés nélkül távozik, pénz ugyanis csak annak jár, aki legalább egy éve állami tisztviselő.

Hasonló videók

  • Ne avatkozzon be az olasz belpolitikába, ezt üzente a római külügyminiszter Orbán Viktornak. A kormányfő szombaton az Olasz Testvérek szélsőjobboldali párt rendezvényén azt mondta, azzal, hogy Matteo Salvini pártját kizárták a koalícióból, gyakorlatilag leválasztották a népet a kormányról. A Momentum szerint egyre kevesebb szövetségese van Orbán Viktornak Európában.

  • A mentősök jelentős része nem érzékeli a júliusi 8%-os béremelést - ezt állítja az érdekképviseletük. Szerintük ugyanis igaz, hogy nyáron emelkedett az alapbér, ám ezzel párhuzamosan elvették a legrosszabbul keresők bérkiegészítését. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint viszont a legalacsonyabb keresetűek hónapok óta emelt juttatást kapnak, és 2022-ig további jelentős béremelésre számíthatnak.

  • Nyolc helyszínen osztottak egyszerre olcsó krumplit Újbudán szombaton, 30 forint volt kilója. Az akciót az újbudai önkormányzat szervezte, a zöldséget több helyen önkormányzati képviselőktől lehetett átvenni. Aki vett belőle, szórólapot is kapott, a Fideszes polgármester arcképével. Az önkormányzatot hiába kerestük, a DK szerint a Fidesz szavazatokat vásárol az önkormányzati választás előtt.

  • Órákat várnak és túl későn hívnak mentőt a magyarok, ha infarktusuk van. Ezzel magyarázza a Kardiológusok Társaságának elnöke, hogy miért halnak meg sokan a szívroham utáni első évben. Ráadásul egyre több a fiatal beteg. A társaság egész napos rendezvényen hívta fel a figyelmet arra, hogyan lehet megelőzni a szívbetegségeket. Az egészséges táplálkozásnak is nagy szerepe van a megelőzésben. Egy dietetikus kérdeztünk arról, mire kell legjobban odafigyelni. A szakemberrel készített interjút megnézhetik ITT

  • Mindketten tudnak majd járni, ezért harcolnak - ezt mondta az RTL Híradónak a tatabányai anya, akinek legkisebb fiánál is SMA-t, vagyis gerincvelő eredetű izomsorvadást diagnosztizáltak. Tavaly a középső gyereknél állapították meg a betegséget. A 3 és fél éves Dani a kezeléseknek köszönhetően sokat fejlődött, ugyanez az út vár a másfél éves Bercelre is.

  • Tanzániai üdülésén egy amerikai pár vízbe merített kabinban lakott egy turistaközpontban. A férfi a minap alámerült, hogy ott mutassa meg az őt filmező barátnőjének a jegygyűrűt, és kézzel írt szívhez szóló üzenetét. De nem bírta ki, és menyasszonya szeme láttára megfulladt. Figyelem, a következő téma sokakat érzékenyen érinthet.

  • Földrengés volt Albániában, magyarok nincsenek a sérültek között. A balkáni országot 5,8-as erősségű földmozgás rázta meg szombaton. Száznál többen megsérültek, sok épület megrongálódott. Az RTL Híradónak egy kint dolgozó magyar utazásszervező azt mondta, többen az utcán, vagy épp a tengerparton töltötték az éjszakát.

  • Előkerült az eltűntnek hitt sportoló. Magát Krisztina súlyemelőnek a héten kellett volna kiutaznia a thaiföldi világbajnokságra, a sportoló viszont nem jelent meg a repülőtéren. A szövetségi kapitány úgy nyilatkozott az állami hírügynökségnek, hogy fogalma sincs mi történhetett a sportolóval. Híradónk vasárnap elérte a súlyemelőt, aki azt mondta, sérülése miatt nem repült el a VB-re, és erről tájékoztatta a szövetséget is.

  • Már a nyíregyházi kórházat is készenlétbe helyezték, annyira sok a súlyosan kiszáradt, szalmonellagyanús hajdúsámsoni gyerek. Több mint 330-an lettek rosszul a helyi iskolában, a szülők azt sejtik, a menzai ebédtől. A debreceni klinikán már nincs hely. Úgy tudjuk, néhány beteg iskolást a berettyóújfalui kórházban is kezelnek.

Legnézettebb videók