Műsorújság
RTL Most

Átmenetileg Herényi Károly vezeti az MDF-et

Arra a kérdésre, hogy kíván-e indulni a pártelnöki posztért, úgy válaszolt: nincs még itt az ideje ezen gondolkodni.
Dávid Ibolya vasárnap este elismerte az MDF választási vereségét és lemondott pártelnöki posztjáról. A politikus azt mondta: pénz és média nélkül ennyit tudott most az MDF teljesíteni. Az Országos Választási Iroda adatai szerint a párt az első fordulóban a szavazatok nem egészen 3 százalékát tudta csak megszerezni, vagyis nem érte el ötszázalékos parlamenti küszöböt.

A párt alapszabálya szerint az elnök lemondása után az elnökhelyettes veszi át az irányítást az új elnök megválasztásáig. Az MDF elnöksége valószínűleg még a héten ülésezik, de egyelőre nem tudni, melyik napon. Ezután ül össze az országos választmány, majd 30 napon belül össze kell hívni a párt országos gyűlését az új pártelnök és a hiányzó elnökségi tagok megválasztásához.

Kerék-Bárczy Szabolcs hétfő reggel jelentette be, hogy lemond elnökségi tagságáról. Ezt azzal indokolta, hogy kiáll Dávid Ibolya pártelnök mellett, nem akar részt venni a párt vezetésében. Az a korrekt, ha az, aki ezt a politikát támogatta, félreáll - fogalmazott. A szóvivői feladatokat azonban továbbra is ellátja majd Kerék-Bárczy Szabolcs Herényi Károly elnökhelyettes szerint.

Az elnökségben új tagot kell majd választani Eötvös Mihály helyére is, aki március második felében visszalépett a képviselői jelöltségtől, mert nem tudott már azonosulni pártja politikájával, és egyúttal párttagságát is megszüntette. Herényi Károly úgy tudja: rajtuk kívül más nem mondott le az elnökségből.

Herényi Károly a Független Hírügynökségnek hétfőn azt mondta: nem tervezi, hogy lemondana elnökségi tagságáról. Arra a kérdésre, hogy kíván-e indulni a pártelnöki posztért, úgy válaszolt: nincs még itt az ideje ezen gondolkodni. Hozzátette, hogy most a szervezési feladatokra koncentrálnak, köztük az országos gyűlés összehívására.

Herényi Károly szerint a párt országos gyűlésén dönthetnek majd a következő időszak feladatairól, így az őszi önkormányzati választásokkal kapcsolatos felkészülésről is.

Bokros Lajos továbbra is a Magyar Demokrata Fórum európai parlamenti képviselője. A miniszterelnök-jelölt egyelőre nem szólalt meg az MDF választási vereségével kapcsolatban, úgy tudni, hétfőn visszautazott Brüsszelbe.

Dávid Ibolya vasárnap este a választási vereség elismerése után arról beszélt, hogy "ma sírni kell, ki kell sírni magunkból az elmúlt időszak minden nehézségét, a holnap az elemzésé lesz", a holnaputánnak pedig az újraépítkezés és az újrakezdés időszakának kell lennie". Még nem tudni, hogy a párt vezetői kiállnak-e a napokban, és a nyilvánosság előtt is beszélnek-e vereségük okairól. Herényi Károly hétfőn ezzel kapcsolatban csak annyit mondott, hogy elemzik a történteket.

Az MDF Országos Választmányának elnöke úgy tervezi, hogy e hét vagy jövő hét szombatra hívja össze az országos választmány ülését. Makay Zsolt arra a kérdésre, hogy vannak-e pártelnöki ambíciói, úgy válaszolt a Független Hírügynökségnek hétfőn: számára most azon emberek sorsa fontos a pártban, akik nem felelősek a választási kudarcért, az ő egyben tartásukért szeretne tenni először, nem az elnöki pozíción gondolkodni.

Somogyi Zoltán kampányfőnök a Független Hírügynökségnek hétfőn azt mondta: számára véget ért a munka az MDF-ben, amelynek nem tagja. Szabadságra megy, és azután gondolkodik el a jövőjén. Az biztos, hogy hosszú ideig nem vállal semmilyen politikai jellegű munkát sem az MDF-ben, sem más pártban, valamint a politikai elemzői munkához sem tér vissza - tette hozzá.

Legnézettebb videók