Műsorújság
RTL Most

Erősödött a forint az első forduló után

A piacok nyugodtan fogadták a választások első fordulójának eredményét. A forint erősödött, a BUX egyenletesen emelkedő szinten mozog.
A forint hétfő délelőtt 10 óra előtt 265,6-ig erősödött az euróval szemben, a Budapesti Értéktőzsde indexe 1,7 százalékkal 15 592 pontig emelkedett a pénteki záróértékhez képest. Az európai, közte a térségi börzék mind ennél kisebb mértékben erősödtek, a különbség valószínűleg a magyarországi választásokra adott piaci válasz - hangsúlyozta Samu János, a Concorde Értékpapír Zrt. és Kovács Roland, az Euilor Befektetési Zrt. elemzője.

Vasárnap jelentős összegű, 30 milliárd eurós segélykeretről állapodtak meg az uniós tagországok az államcsőd szélén billegő Görögország esetleges megsegítése érdekében, ez kétségkívül "bezavar" a magyarországi folyamatokba - mondta Samu. Kovács szerint a következő napokban a görög hatás erősebb lesz itthon is, mint a választások eredménye.

A piac azt várta-várja, hogy a Fidesz egymaga kap kétharmados kormányzati felhatalmazást, és ennek birtokában hozzányúl a nagy ellátórendszerekhez, tovább a minősített többséget igénylő önkormányzati rendszerhez. Samu János szerint most sem lesz szükség nagyobb költségvetési szigorra, mint 1998. után, amikor a Fidesz két éven át ilyen gazdaságpolitikát folytatott. Kovács Roland úgy véli, hogy a Fidesz-kormány meg fog állapodni az IMF-fel új hitelkeretről, ami segítheti a reformok végrehajtását. Az Equilor elemzője arra számít, hogy a következő kormány kissé "tágítani fog" a költségvetési hiányon annak érdekében, hogy az átalakításokhoz nagyobb mozgástere legyen. Osztogató gazdaságpolitika nem várható, mint ahogy ebből fakadó csalódás sem a közvéleményben.

Forrás: Független Hírügynökség

Hasonló videók

  • Dróntámadás ért több szaúdi olajterminált. Emiatt felére csökkent az ország olajkitermelése, így 5 százalékkal visszaesett a világ olajkitermelése is. A szaúdi kormánnyal harcban álló jemeni lázadók vállalták a felelősséget a merényletért, az amerikai kormány szerint mégis Irán áll a támadás mögött.

  • Különös dolgok történnek a Leopárdföld nevű nemzeti parkban az orosz távol-keleten. Az erdőben elhelyezett egyik kamera felvételei szerint az ott élő állatok rendkívüli érdeklődést mutatnak egy GAZ- márkájú teherautó vezetőfülkéje iránt…

  • A magyar demokrácia és jogállamiság helyzetéről tárgyalnak hétfőn az uniós tagállamok külügyminiszterei. A témát az unió soros elnökségét betöltő Finnország vette napirendre, miután az Európai Parlament már egy éve elfogadta az úgynevezett Sargentini-jelentést, amelyben a képviselők azt állapították meg, hogy Magyarországon veszélyben van a jogállamiság. A kormány szerint bevándorláspárti bosszúállók támadják az országot, az MSZP szerint a vitának semmi köze bevándorláshoz.

  • Több mint 16 ezer diplomata útlevelet adott ki az Orbán-kormány 2010 óta – tudta meg a Népszava a Külügyminisztériumtól. Jelenleg is több mint 7600 ilyen okmány van érvényben. A tárca azt közölte: csak indokolt esetben adnak ki diplomata útlevelet. Az LMP szigorítaná a szabályozást, a miniszter azonban nem.

  • Rendőrségi eljárás indult Budakeszin, miután az ellenzék egyik képviselőjelöltje saját költségére 3D-s zebrát festett az új iskolához. Közlekedésbiztonság veszélyeztetése miatt nyomoznak. A zebrát festő jelölt azt mondja, nem kampányolt, hanem aggódott a gyerekek biztonságáért, mert zebra nélkül veszélyes volt az átkelés. Két nappal később az önkormányzat is lépett, és hagyományos zebrát festettek a 3D-s helyére.

  • Földutat avatott a helyi fideszes országgyűlési képviselő Zala megyében. Vigh László polgármesterekkel és egy pappal együtt adott át egy mezőgazdasági utat Nagylengyelnél. A helyi polgármester szerint minden átadóra illik meghívni a térség országgyűlési képviselőjét. A DK szerint a fideszes politikusok a kampányban bármit átadnak és felavatnak.

  • Áron alul próbálják eladni a rezsiutalványt az interneten. Van, aki 5 ezerért, más 6500 forintért árulja. A kormányszóvivő korábban azt mondta, mivel nem névreszólóak a rezsiutalványok, ezért továbbadhatók. A Jobbik képviselője azt mondta: várható volt, hogy sokan pénzzé akarják majd tenni az utalványt, akár áron alul is, ezért szerintük egyszerűbb lett volna eleve pénzt utalni.

  • Egy új, uniós szabály miatt senki se léphet be a netbankjába plusz azonosító nélkül, amelyet többnyire SMS-ben küldenek el a pénzintézetek. És most már 5 ezer forint alatti kártyás fizetéseknél is kérhetik a PIN-kódot. A jegybank kizárólag az online vásárlások szigorítását halasztotta el az új uniós intézkedések közül

Legnézettebb videók