Műsorújság
RTL Most

Indul az allergiaszezon!

A hideg tél miatt idén később kezdődött az allergiaszezon, sok növény egyszerre virágzik.
Az allergiaszezont indító mogyoró már elvirágzott, a kora tavaszi időszakra jellemző tiszafa-félék, a szil-, éger-, nyár-, nyír-, fűz és a kőrisfa pollenjei pedig már jócskán megjelentek a levegőben. A hosszú hideg tél miatt most sok minden egyszerre virágzik. Érdemes az allergiaszezon előtt már egy héttel elkezdeni a felkészülést - nyilatkozta a Független Hírügynökségnek Nékám Kristóf. A Magyar Allergológiai Társaság korábbi elnöke szerint azok, akiknél enyhébbek a tünetek, már jól ismerik a bevett módszereket, a számukra hatékony gyógyszereket és tudják, hogy ilyenkor mi a teendő. Azoknak viszont, akiknél olyan, súlyosabb tünetekkel jár az allergia, amelyek már kihatnak a munkára, a tanulásra, a pihenésre, vagy akár a sportra, érdemes orvoshoz fordulni és megbeszélni a megfelelő terápiát.

Az allergológus szerint Magyarországon nincs elég reprezentatív adat a pontos előfordulásról, de valószínűsíthető, hogy a lakosság 30 százaléka szenved valamilyen - légúti, étel, bőr vagy éppen gyógyszer - allergiában. Ez a szám a gyerekek körében akár ennél magasabb is lehet. Az új betegek száma évente 100-150 ezerre tehető, egyre gyakoribb, hogy valakinek több szervén is megjelennek egyidejűleg allergiás tünetek : például asztma , allergiás nátha és kötőhártya hurut.

A szakember szerint általánosságban is beszélhetünk arról, hogy mi váltja ki az allergiát, de egy konkrét beteg esetében a variációk száma szinte végtelen. Nékám Kristóf elmondta: örökletes tényezők, konkrét allergének, mint virágporok, atkák, macskaszőr, penészgomba, tejfehérjék, további környezeti hatások, például a környezetszennyezés, de az illető életvitele, táplálkozása, dohányzása, mozgásszegénysége, sőt, sokszor a lelki tényezők is befolyásolják, hogy valakinél kialakul-e allergia. Ha például a páciens szorong, depressziós, nem tudja megfelelően kezelni a stresszhelyzeteket, a feszültséget, akkor rendszerint nehezebben tud megbirkózni az allergia kellemetlen tüneteivel is.

Forrás: Független Hírügynökség

Hasonló videók

  • Ételmérgezést kapott a miskolci jégkorongcsapat több tagja egy szlovákiai tornán, Poprádon. Este döntőt játszottak volna az évtizedes hagyományokkal rendelkező tornán, a Tátra kupán. A mérkőzést azonban le kellett mondani, mert a csapat nagy része rosszul lett a szállodában elfogyasztott vacsora után. Sőt többen rövid időre kórházba kerültek.

  • 100 éves lett az amerikai kosárlabda-sport egyik legnagyobb sztárja. Nem egy volt játékosról van szó, hanem egy apácáról, aki a mai napig fontos szerepet tölt be a chicagói Loyola Ignác, katolikus magánegyetem csapatának életében. Jean, vagyis Janka nővér annyira népszerű, hogy más csapatok is próbálták már magukhoz csábítani.

  • Nem tetszett a színdarab a fideszes polgármesternek, elmaradt a bemutató a szombathelyi Savaria Történelmi Karnevál nyitóünnepségén – erről az ugytudjuk.hu írt először. A helyi hírportál szerint Jordán Tamás, a Weöres Sándor Színház igazgatója ajándéknak szánta az előadást a karnevál közönségének, amit végül a zárónapon és a tervezettől eltérő helyszínen mutattak be. A polgármester elismerte az RTL Híradónak, hogy nem nyerte el a tetszését a darab. A szombathelyi ellenzék szerint a városvezetés évek óta próbálja ellehetetleníteni a színházalapító Jordán Tamást.

  • A főpolgármester-jelöltek többsége kihirdette programját. Karácsony Gergely élő, élhető és zöld várost ígért a budapestieknek, a 23 ellenzéki kerületi polgármesterjelölttel együtt facsemetéket vitt a Deák térre, ezeket a választás után a városháza parkolójában akarják elültetni. Tarlós István főpolgármester közben az állami rádiónak nyilatkozott és alkalmatlannak nevezte az ellenzéki jelölteket. A főpolgármesteri posztért összesen nyolcan indulnak, többen közülük a közéletben eddig ismeretlen emberek.

  • Újra Budapestre jön a török elnök - erről a kormánypárti Magyar Nemzeti írt először. A Külgazdasági és Külügyminisztérium kérdésünkre azt közölte: Recep Tayyp Erdogan novemberben részt vesz a Magyar-Török Együttműködési Tanács ülésén, és tárgyal Orbán Viktor miniszterelnökkel. Legutóbb tavaly járt Budapesten, akkor katonai együttműködési megállapodást írtak alá, ennek részleteiről a DK szerint azóta sem tudni semmit.

  • Meghalt az Egyesült Államokban egy férfi, aki elektromos cigarettától lett beteg, és került kórházba. A hatóságok közlése szerint a tragédia pár hete történt, és a vizsgálatok még tartanak. Egyelőre annyit tudni, hogy csaknem 200-an lettek betegek az elektromos cigarettától. Többségük elismerte, hogy THC tartalmú anyag gőzét szívták be. A THC a marihuána fő hatóanyaga.

  • Több órás várakozás a határokon! A hazatérő nyaralók és a Nyugat-Európa felé tartó vendégmunkások miatt néhol kilométeres kocsisorok alakultak ki. A röszkei kishatárnál például reggel óta mindkét sávot csak belépésre használják. A rendőrség azt tanácsolja, indulás előtt érdemes a várakozási idővel is számolni.

  • Egymást érik a bejelentések a parlagfüves területekről. A Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület már több mint 500 olyan területről kapott jelzést, ahol nem kaszálták le az allergén növényt. A Népegészségügyi Központ adatai szerint már most is nagyon magas a parlagfű pollenkoncentrációja, de a következő időszakban tovább romolhat a helyzet.    

  • Országszerte 26 helyen, 170 állatvédő szervezet és civilek tüntettek az állatkínzás ellen. Egyértelműbb és szigorúbb szabályozást, valamint súlyosabb büntetés kiszabását követelték azokra, akik bántják állataikat. A Noé Állatotthon vezetője szerint eddig többnyire felfüggesztett börtönt kaptak az állatkínzók, aminek nincs visszatartó ereje. Az Igazságügyi Minisztérium azt írta, nyitottak a civilek javaslataira.

Legnézettebb videók