Műsorújság
RTL Most

Ravennai antik mozaikgyüjtemény Pécsett

Megnyílt a világhírű ravennai mozaikkiállítás a pécsi Dóm Múzeumban szombaton délután.
A tárlat megnyitóján elhangzott: a két város között hasonlóság, hogy Ravenna és Pécs is büszkélkedhet ókeresztény emlékekkel. Pécs a 2010-es évben Európa egyik kulturális fővárosa, erre a címre Ravenna is pályázik a 2019-es évre.

Az összesen 47 darab, különböző nagyságú mozaikmásolat egyébként szigorú szakmai eljárással készült. Előbb hártyavékonyságú papírra rámásolták a képeket alkotó mozaikkövek pontos körvonalát, majd meghatározták a színeket és a színárnyalatokat, hogy pontosan ezeknek megfelelő üveglemezeket rendeljenek a muranói és a velencei üveggyárakból. Ezekből kézzel vágták ki a mozaikköveket, és a hártya segítségével kijelölt helyeken tették a mészágyba.

A másolat még a bemélyedéseket és kiemelkedéseket is követi, amelyeket a hajdani mozaikkészítők ujja hagyott az anyagban, a kövek csillogása és fénytörése megteremti az eredetivel való szinte teljes hasonlóságot.

Ravenna városának támogatásával a pécsi kiállításon öt épületegyüttes, a S. Vitale-bazilika, a S. Apollinare Nuovo-bazilika, az ariánus keresztelőkápolna, a Neone keresztelőkápolna és az érseki keresztelőkápolna legszebb mozaikképeiről készült másolatokat tekintheti meg a közönség.

Legnézettebb videók