Műsorújság
RTL Most

Nem bízunk a védőoltásokban

A Semmelweis Egyetem kampányfilmekkel változtatna a kedvezőtlen megítélésen.
Van olyan, aki nem tudja, mi a diftéria, mert Magyarországon már nincs. A Semmelweis Egyetem pályázatán olyan kampányfilmek nyertek, amelyek a védőoltások fontosságáról szólnak, itt úgy látják, az emberek nem bíznak eléggé a védőoltásokban.

„Nem szabad azt megengednünk, hogy az a védőoltásrendszer, amelyik egyre fejlődik és Magyarországon tényleg világelső, az a bizalmi válság miatt esetleg ne működjön, és újra jöjjenek régi betegségek” – mondta Németh Erzsébet, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének adjunktusa.

3 millió 400 ezer ember kapta meg a H1N1 elleni oltást. A fertőzésnek 130 halálos áldozata volt, őket nem oltották be. A szakemberek szerint ez a járvány megmutatta, hogy népszerűsíteni kell a védőoltásokat. A legtöbben azt sem nem tudják, hogy mi ellen védettek.

„Az a problémája a megítélésnek, hogy az eredményeket nem látjuk, ez egy olyan beavatkozás, aminek az eredménye az, hogy elmaradnak súlyos járványok, nem betegszik meg senki diftériában, ezt nem lehet látni” – mondta Dr. Vokó Zoltán, az ELTE Egészségtudományi Kutatóközpontjának docense.

Azt viszont látni, hogy a nem kötelező, csak ajánlott oltásokat jóval kevesebben kapják meg. Igaz, ezekért fizetni kell, nem is keveset. A csecsemőknek nagyon javasolt rota vírus elleni vakcina 18 ezer forintba kerül, de ha valaki minden ajánlott védőoltást megkap, az összesen meghaladhatja a 100 ezer forintot is. Sokan azért vannak mégis beoltva ezekkel, mert több tucat önkormányzat néhány védőoltást ingyen biztosít a területén élőknek.

Legnézettebb videók