Műsorújság
RTL Most

Milliós juttatásokat hoztak nyilvánosságra

A tőzsdei cégeknek egy tavalyi törvénymódosítás írja elő, hogy az igazgatósági és felügyelő bizottsági tiszteletdíjakat közzé kell tenniük.
Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója egy hónapja egy rendezvényen egyebek mellett arról beszélt, hogyan érintette a válság.

„Én nem csak bankár vagyok. De mint bankár is rendkívüli módon megszenvedtük a 2008-as válságot” – mondta Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

De még így is ő a második leggazdagabb magyar. A befektetéseinek köszönheti milliárdos vagyonát. Ehhez képest aprópénz, amit az OTP igazgatósági elnöki posztjáért kap. Ez havonta 710 ezer forint. A MOL-tól pedig csaknem 1 millió 800 ezer forint jár neki havonta, mert ő a társaság igazgatóságának alelnöke.

Az egykori pénzügyminiszter, Kupa Mihály az olajipari vállalat felügyelő bizottságának elnöke. Ezért valamivel több, mint másfél millió forintot fizettek neki 2009-ben havonta. Azt, hogy ki mennyi tiszteletdíjat kap, egy tavaly novemberi törvénymódosítás miatt lehet tudni. De ez nem vonatkozik a tőzsdei cégek összes vezetőjére.

„Az igazgatósági és felügyelő bizottsági tagok fizetése lehet nyilvános, hiszen ők jogi felelősséget vállalnak a cég működéséért, de az igazán nagy pénzek az operatív irányításért felelős emberek kezébe vándorolnak. Ezek nyilvánosságra hozatala nem érdeke a cégeknek” – mondta Vida Zoltán, a Hewitt Humán Tanácsadó Kft. szakértője.

Ezért például nem lehet tudni, hogy mennyit keres Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója. De azt igen, hogy havonta több mint 1 millió 130 ezer forintot kapott Kamarás Miklós, a társaság igazgatósági tagjaként. Ő egyébként a Nemzeti Vagyonkezelő vezérigazgatója is, az állami cégnél havi 3 és fél millió a fizetése.

Kocsis István sem csak a BKV-tól kapott havi másfél milliós fizetéséből él. Tagja az OTP igazgatóságának is, ezért havonta 610 ezer forint tiszteletdíjat fizettek neki tavaly.

Legnézettebb videók