Híradó

2010.04.02. 17:08 (péntek)

Sonkák és sonkának látszó tárgyak

Sonkák és sonkának látszó tárgyak

Nem mind sonka, ami annak látszik - erre hívják fel a figyelmet az élelmiszeripari szakértők.

A nagybevásárlás utolsó előtti pillanataiban is zsúfolt a Bosnyák téri piac.

„Jönnek a gyerekek, unokák, persze, hogy meg kell vendégelje őket az ember, muszáj kitegyen magáért. Aztán jönnek a locsolók és kijelentik, hogy csak 1000 forintért locsolnak meg” – mondta Veres Vilhelmina.

Locsolópénz nélkül is sokba kerül az ünnep - főként ha valaki hagyományos sonkát akar venni.

„Hát aranyom, hat hétig van sóban és utána füstöljük. Ez a jó sonka” – ajánlotta portékáját egy eladó.

Viszont a hagyományos nemcsak két-háromszor olyan hosszan készül, hanem az ára is többszöröse a gyorspácoltnak. Ennek ellenére a piacon főként a hagyományost keresik, főként azért, mert több vevő is csalódott már a fóliás hústermékben, hisz előfordult, abban nem is sonka, hanem másféle hús, főként tarja volt.

„Én ahhoz nem tudok mit szólni, ahhoz a Süth Miklós szóljon, meg az ÁNTSZ, ők azért lennének, hogy ilyen ne legyenek” – mondta Egyed János.

Ellenőrzik is. Az élelmiszerbiztonsági szolgálat szerint méghozzá jól, idén mindössze két rakomány húst kellett lefoglalniuk. A vevőknek sem árt azonban figyelni - vásárlás előtt mindenki olvassa el a terméken levő címkéket.

„A sonka a sertés hátsó combjából készülhet, másik fontos dolog, hogy minden gyártó köteles ráírni az úgynevezett címkére, hogy miből készült ez az áru. Nem csaphatják be a vásárlót, ha valaki legálisan termel húsvéti sonkát” – mondta Dr. Hajós Ádám, az Állategészségügyi Hatóság fővárosi és Pest megyei igazgató főállatorvosa.

A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy a vásárlók a tojásokon is mindig nézzék meg a minőség megőrzési jelzéseket, a kistermelőknél pedig a származást bizonyító papírt, hogy gyomorrontás vagy ételmérgezés nélkül ússzák meg az ünnepet.
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való