Műsorújság
RTL Most

Új intézkedések április 1-jétől

Szigorodnak a fegyvertartás szabályai, kivethető az egészségügyi bírság és változnak a kötelező szabályok is.
Az egészségügyi bírságot azokban az esetekben lehet kivetni, amikor szabálysértési vagy más közigazgatási bírság nem szabható ki. A 30 ezer forinttól 5 millió forintig terjedő egészségügyi bírságot például akkor lehet kiróni, ha megsértik a járványügyi előírásokat vagy a közfürdők vízminőségi követelményeit. Ezen kívül például akkor, ha egy kórház a betegbeutalási rendtől szakmailag indokolatlanul tér el.

Változnak a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításra vonatkozó szabályok. Például a biztosító a forgalmi adóval kikalkulált kárt csak akkor térítheti meg ezentúl, ha a károsult által bemutatott számla tartalmazza a gépjármű helyreállításához szükséges munkák megnevezését, anyagköltségét és munkadíját, valamint az a számvitelről szóló törvény előírásainak is megfelel. Ellenkező esetben a biztosító a gépjárműben keletkezett kárként csak a nettó összeget, illetve az értékcsökkenés összegét téríti meg.

Szigorúbb feltételekkel juthatnak saját fegyverhez a sportlövők péntektől. A jövőben csak az kaphat engedélyt, aki legalább 3 éve igazolt tagja a sportegyesületnek, továbbá, ha az országos sportági szakszövetség által kiadott legalább A, illetve II. osztályú vagy annál magasabb minősítése van. A módosítás szigorítja a tárolás feltételeit is azért, hogy az egy helyen tárolt több lőfegyver ne jelentsen indokolatlan kockázatot. Így őrt vagy riasztórendszert kell alkalmazni például, ha 10-nél több fegyvert, illetve ezer darabnál több lőszert tárolnak egy helyen, illetve, ha darabszámtól függetlenül sportegyesület vagy lőtér tárol lőfegyvert, illetve lőszert.

A lánctartozások megelőzése érdekében január 1-jétől valamennyi építőipari közbeszerzési eljárásnál, április 1-jétől pedig a közbeszerzési értékhatárt meghaladó magánberuházások esetében is alkalmazni kell a fedezetkezelő intézményét. A fedezetkezelő garantálja, hogy a beruházáshoz szükséges fedezet az építkezés megkezdésekor rendelkezésre álljon. Ezen kívül ellenőrzi, hogy e biztosítékot valóban az adott beruházáshoz használják fel, egyben biztosítja az alvállalkozók kifizetését.

A büntető törvénykönyv is több ponton módosul csütörtöktől. Így szigorodnak a közélet tisztasága ellen elkövetett bűncselekmények elkövetőinek büntetései. Egyes esetekben például ezeket az elkövetőket eltiltják a foglalkozástól, illetve még szigorúbban büntetik a vesztegetést.

A vám- és pénzügyőrség fokozottan ellenőrzi a fémtelepeket csütörtöktől. A január elsején életbe lépő fémtörvény április 1-ig biztosított türelmi időt a fémkereskedelmi tevékenység engedélyezésére vonatkozó kérelmek benyújtására. A türelmi idő lejártával a pénzügyőrök szigorú ellenőrzés alá vonják az érintett cégeket, az illegális telepeket pedig felszámolják.

Csütörtöktől lehet visszaigényelni a január 1. és február 18. között elvégzett eredetiségvizsgálat díját a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól.

Forrás: Független Hírügynökség

Legnézettebb videók