Híradó

2010.03.30. 15:51 (kedd)

Bevizsgálják, mi kerül a húsvéti menübe

Bevizsgálják, mi kerül a húsvéti menübe

A razzián állattelepeket, vágóhidakat, raktárakat, kamionokat, és boltokat vizsgálnak a szakemberek.

Sorban, minden kisteherautót leintettek a rendőrök Monor határában.

Csak a bicikliseket engedték tovább, a többiektől papírokat kértek, vizsgálták a rakományt, és csak ha mindez rendben volt, akkor engedték tovább.

Csaknem egy órája tartott az ellenőrzés, amikor előkerült a következőkre bukkantak:

„Semmiféle húsvizsgálati jelzés, jelölés nincs rajta, hogy ez birkahús, ugyanúgy a negyedmarhákon sincs semmiféle jelölés. Az, hogy még mellette itt a raktérben szemét, az ilyen a sofőr által iderakott kommunális szemét, az még csak tetézi a problémát” – mondta a főállatorvos.

A húskészlet egy pesterzsébeti hentesüzletbe tartott, ahol még másfél tonna hasonló, kétes eredetű húst találtak az állategészségügy szakemberei.

„A teljes mennyiséget elkobozzuk tőle, tehát a forgalmazást megtiltjuk, megsemmisítjük, ennek a költségeit neki kell fizetni, emellett bírságot is ki fogunk szabni” – mondta Hajós Ádám, fővárosi és Pest megyei főállatorvos.

A húsok tulajdonosa akár egymillió forintos bírságra is számíthat.

Plusz két fok volt a mínusz 18 helyett egy a hűtőkocsiban, amiben elvileg mélyhűtött ételeket szállítottak. Ez volt a másik szabálytalanság ami fennakadt a hajnali razzián. Mindezek ellenére az országos főállatorvos szerint az ellenőrzés átalakításának köszönhetően javult az élelmiszerbiztonság.

„Magyarországon van a világon egyetlen olyan rendszer, ahol a talajvédelem, növény egészségügy, állat egészségügy, élelmiszer ellenőrzés, azaz a talajtól a vendéglátással bezárólag minden egy hatóság felügyeletébe tartozik” – mondta Süth Miklós, országos főállatorvos.

A húsvéti razzia eddigi legnagyobb fogása a múlt heti négy tonnányi tengelici pacal, amit eredetileg kutyaeledelnek szántak, de átcímkézték, és éttermeknek, boltoknak adtak el.
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való