Műsorújság
RTL Most

Két gyerek vár új szívre

Olyan súlyos állapotban vannak, hogy már csak egy új szív beültetése segíthet rajtuk.
Zsolti az elmúlt több mint egy hónapban már megtanulta, miért is van tele csövekkel, és miért kell állandóan ágyban lennie. Január végén lett rosszul, akkor derült ki, hogy az öt éves kisfiúnak súlyos szívizom betegsége van.

„Négy nap alatt zajlott le otthon ez a betegség, hányinger, hasfájás, bevittük Miskolcra, ott 9 napot töltött el a gyerek, aztán ide rendelték” – mondta Szabó Zsolt.

A kardiológiai intézetben kiderült: a kisfiú szíve olyan rossz állapotban van, hogy csak új szív beültetése mentheti meg az életét. Műszívre tették. Most a pizsamája alól kilógó kis gép segíti a keringését, amíg találnak neki megfelelő donort.

A kezét simogatja anyukája Máténak, hogy egyen, most minden falat számít. A kardiológia intenzív osztályának másik oldalán vagyunk, ahol egy másik kisfiú szintén donorra vár. Máté hat éves, neki is szívizombetegsége van. 10 napja van műszíven. A családja nagyon izgul érte, mert nem ő az első szívbeteg a családban.

„Egy nagyfiunkat vesztettük el ugyanebben a betegségben” - mondta Kispál Istvánné.

Az épp 10 éves gyermekkardiológiai központban ez az első eset, hogy egyszerre két gyerek is műszíves kezelést kap. Mivel a két kisfiúnak még a vércsoportja is megegyezik, az állapotuk dönti majd el, hogy melyikük kapja az első donorszívet. Gyerekszív átültetést három éve végeztek először Magyarországon, azóta évről évre egyre több gyerek kap új szívet.

„Évente nagyjából 5-10 gyermek transzplantációt kell elvégezni. 2009-ben 5 gyereket transzplantáltunk, ebből látszik, hogy azok, akik erre szorultak, nagyjából már megkaphatják Magyarországon a teljes ellátást” – mondta Ofner Péter, az Országos Kardiológiai Központ főigazgatója.

A gyerekek műszíves kezeléssel akár egy évig is elélhetnek. Most 30 olyan gyerekről tudnak Magyarországon, akik előbb-utóbb műszíves kezelésre szorulnak majd.

Legnézettebb videók