Műsorújság
RTL Most

Indul a húsvéti sonkakommandó

Jellemző, hogy rosszul jelölik a termékeket. Általában valami lemarad a címkéről, vagy pontatlan adat kerül rá.
Kedden indult a többi között az ÁNTSZ és az APEH részvételével az idei közös, húsvét előtti ellenőrző akció, amelyben elsősorban a sonka-és tojásfélékre koncentrálnak - mondta Süth Miklós, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára. Süth Miklós a 2009-es ellenőrzésekről azt mondta, hogy a tapasztalatok azt mutatják, a gyártók egyre inkább figyelnek a húskészítmények biztonságos előállítására. Tavaly az összes hústermelőt ellenőrizték, összesen több mint négyszázszor. Összesen kilenc üzemet bírságoltak meg, kettő működését pedig felfüggesztették. 58 gyártót figyelmeztettek és ötventől kértek úgynevezett intézkedési tervet, amelyben a hiányosságok pótlásáról kell beszámolniuk. Jellemző, hogy rosszul jelölik a termékeket. Általában valami lemarad a címkéről, vagy pontatlan adat kerül rá.

Kozák Ákos, a GfK. Hungária igazgatója a húságazat helyzetéről azt mondta, hogy 2009-ben az előző évihez képest kevesebbet vásároltak az emberek. Jellemzően az akciós és az olcsóbb termékeket keresték. Kozák Ákos hozzátette, hogy a parizeren kívül mindenből kevesebb fogyott, mint egy évvel korábban. Virsliből 8, kolbászból és szalámiból 13, felvágottból pedig 5 százalékkal fogyott kevesebb. Parizerből viszont 7 százalékkal többet vásároltak az emberek. A húskészítmények 48 százalékát a hiper- és szupermarketekben, egyharmadát pedig a kisboltokban vásárolják.

Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének társadalmi elnöke elmondta, hogy tavaly nem csökkent tovább a sertésállomány, amire már évek óta nem volt példa. A vágóhidakon 2009-ben 113 ezer szarvasmarhát és 4,3 millió sertést vágtak. Az ágazat azonban az előző évekhez hasonlóan 2009-ben is veszteséges volt.

Forrás: Független Hírügynökség

Legnézettebb videók