Műsorújság
RTL Most

Nehezebb hitelhez jutni

Március 1-jétől változnak a jelzálog- és a gépjármű-hitelezés szabályai is.
Akárhogy is számol az értékesítő, az autó negyedét mindenképpen ki kell fizetnie a vásárlónak, ha új autót akar venni. Eltűntek a nulla és 10 százalékos önerővel elvihető autók hirdetései. Most elsősorban a készpénzes vásárlókra számítanak a kereskedők.

„Ez a szigorítás a finanszírozás területén azt a megmaradó, egyébként kevesebb mint 20 ezer finanszírozást, ami a tavalyi esztendőben volt, akár felezheti is” – mondta Gablini Gábor, a Gépjármű Kereskedők Országos Szövetségének elnöke.

Vagyis feleannyi autót adhatnak el hitelre. De nemcsak az autóra, a lakásra is többet kell félretenni ezentúl. Mindkét hitelnél az ingatlan, vagy az autó legfeljebb 75 százalékát finanszírozza a bank. Ha devizában akar valaki eladósodni, akkor még nagyobb az önrész. Ha mondjuk, valaki 10 millió forintot szeretne felvenni, akkor forint hitel esetén 7 és félmillió, eurósnál 6 milliót, svájci frankos konstrukció esetén pedig mindössze 5 millió forint hitelt adhat egy pénzintézet.

Újabb szigorítás, hogy ha valaki a fizetése alapján havi 80 ezer forintot tud törleszteni, akkor nem vállalhat nagyobb terhet. Sőt, ha eurós hitelt választ valaki, akkor 80 helyett havi 64 ezret, svájci frank alapú hitelnél pedig csak havi 48 ezret vállalhat.

A drasztikus szigorítások ellenére, a bankok szerint, nem csökken tovább a hitelkereslet.

„A hitelkereslet alakulása elsősorban nem a kormányrendelet feltételeitől függ, hanem attól, hogy a gazdasági válságból való kilábalás folyamata milyen gyors lesz” – mondta Müller János, a Bankszövetség vezető tanácsadója.

A Bankszövetségnél arra számítanak, hogy az év második felében beindul a gazdaság, több munkahely lesz és így az emberek hitelképessége is nő.

Legnézettebb videók